Absurde Antwoordapparaatberichtendag
De “Inane Answering Message Day” wordt in Nederland ietwat anders gevierd dan in Amerika. Absurde Antwoordapparaatberichtendag is bedoeld om de standaard welkomstboodschap van je voicemail of antwoordapparaat te veranderen in een meer creatievere tekst dan “ Hallo, ik ben er even niet. Spreek je boodschap in na de piep”. Vandaag is ook de dag dat je bijvoorbeeld die grappig bedoelde ingesproken boodschap, of überhaupt al die vervelende berichten op je antwoordapparaat, wist. Daar draait deze dag in Amerika om.
Hoe vieren wij Absurde Antwoordapparaatberichtendag?
Wij Nederlanders hebben deze dag geadopteerd maar hebben er een andere invulling aan gegeven. Hier is het de bedoeling dat je op een antwoordapparaat (of voicemail ) een zo lang mogelijk en nodeloos, onbruikbaar, onnodig, overbodig, zinloos, doelloos, nutteloos, flauw bericht achter laat. Ik zou zeggen, leef je uit!
De eerste ingesproken boodschap
“Diese neue Erfindung hat mich sehr interessiert, und ich danke sehr für die Vorführung derselben”. Dit is de eerste zin die in 1900 tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs werd ingesproken in een “antwoordapparaat”, een uitvinding van de Deense ingenieur en uitvinder Valdemar Poulsen. Het waren de woorden van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph, je weet wel de man van Sisi.
Croissantdag
Eén van mijn favoriete eetdagen is toch wel Croissantdag. Ik weet het, voor sommige op deze aardbol is het iedere dag Croissantdag maar voor mij niet. Dat wordt dus in gestrekte galop naar de bakker! Maar als ik heel eerlijk ben vind ik de recht van de bakker nog een beetje warme pain au chocolat lekkerder.
Waar komt dat heerlijke broodje vandaan?
Er bestaan veel mythes rondom het ontstaan van de croissant, vaak gevoed door foodbloggers of mensen die (beroepsmatig) schrijven over eten. Daar is de mythe over bakkers in Wenen die het ovale broodje in de vorm van een halve maan bakten om de door hen verslagen Ottomanen(1683) belachelijk te maken. De halve maan was de afbeelding die de Ottomanen op hun vlag voerden.
Mijn favoriet is deze: de Oostenrijkse prinses Marie Antoinette, die op haar vijftiende was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende en daarom in Versailles woonde, miste haar lievelingsbroodje de “Kipferl” zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen om ze speciaal voor haar te bakken. Klaarblijkelijk was Marie Antoinette niet de enige die de broodjes lekker vond, in no time werd de “Kipferl” (aka “Hörnchen”) enorm populair in Frankrijk. Voor de Fransen was “Kipferl” natuurlijk niet echt makkelijk uit te spreken en daarom werd de naam veranderd naar “croissant”.
Maar hoe zit het dan wel?
In 1838 of 1839 zou de werkelijke “geboorte” van de croissant hebben plaatsgevonden en wel door de voormalige Oostenrijkse legerofficier August Zang, eigenaar van Boulangerie Viennoise. Hij verkocht hier Weense specialiteiten waaronder de croissants, een aanpassing van het vroegere Kipferl broodje uit zijn geboorteland.
Schooldag voor Vrede en Geweldloosheid
De School Day of Non-violence and Peace, ook bekend als DENIP (acroniem van het Catalaans-Balearen “Dia Escolar de la No-violència i la Pau”) is een, niet door de overheid gesteunde, onderwijsdag. Deze dag werd in 1964 in Spanje opgericht door de Mallorcaanse dichter en pacifist Llorenç Vidal Vidal. Om voor de hand liggende redenen werd er voor gekozen om deze dag op de sterfdag van Mahatma Gandhi te houden ( 30 januari). De overkoepelende boodschap op Schooldag voor Vrede en Geweldloosheid luidt: “Universele liefde, geweldloosheid en vrede. Universele liefde is beter dan egoïsme. Geweldloosheid is beter dan geweld. Vrede is beter dan oorlog”.
Het doel is om scholieren op deze dag te onderwijzen over verdraagzaamheid, solidariteit, harmonie, respect voor mensenrechten, geweldloosheid en vrede. Tevens staat meer begrip kweken tussen mensen met verschillende achtergronden, rassen, culturen en religies ook op de agenda.