Het is wel eens goed om stil te staan bij de invloed van sociale media in ons huidige leven. We worden overspoeld met informatie op diverse platforms, zoals bijvoorbeeld Twitter, Facebook of YouTube. Het heeft ons veel gebracht maar niet alleen positieve dingen.
Social Media, een vloek of een zegen?
Het is eigenlijk beide, als ik naar mijn eigen situatie kijk dan heeft het me best veel gebracht. Als voorbeeld het contact met mijn familie in Australië via Facebook. Voorheen had je sporadisch contact via de telefoon of door midel van het schrijven van een brief maar nu kan ik, als ik wil, iedere dag even “praten” met mijn familie.
Toen ik in het begin als pirvé-persoon op Twitter zat was ik er nog niet zo bekend mee. Ik kwam er ook al gauw achter dat mijn doen en laten nauwlettend in de gaten werd gehouden door bepaalde personen en dat ik daar later mee geconfronteerd werd. En dan niet op een positeive manier.
Ben er destijds ook mee gestopt want voor mij is social media gewoon waar het voor bedoeld is, het delen van informatie, leuke berichtjes en foto’s.
Social Media is meer dan Facebook alleen
De bekendste voorbeelden van grote internationale Social Media platforms (websites) zijn: Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube, Myspace, Flickr, Tinder, Tumbler, Grinder, Instagram, Spotify, Snapchat, Vine maar ook bijvoorbeeld Schoolbank.
Als bedrijf kun je tegenwoordig ook niet om Social Media heen. Als marketing instrument heeft social media vele voordelen, het is niet duur, je kunt snel inspelen op de actualiteit, je hebt interactie met je klanten, je kunt gericht campagne voeren en het bereik is groter.
Nadelen Social Media
Dankzij YouTube is het lied “Drank en Drugs” een enorme hype geworden. Kinderen van 5 à 6 jaar staan vrolijk “Alle tieners zeggen ja tegen MDMA, je meisje is een mot, ze had seks met je pa” mee te zingen. Gelukkig hebben de makers van “Drank en Drugs”, Ronnie Flex en Lil’Kleine, op verzoek van 3FM-dj Giel Beelen ook een kindvriendelijkere versie gemaakt en die heet “Chips en Cola”.
Voorbeelden nadelen
a) leeftijdscontrole ondoenlijk – volwassenen doen zich voor als tieners
b) wraakporno – intieme foto’s/filmpjes worden op internet gezet als wraak wanneer relatie over is
c) Project-X
d) tieners worden overgehaald tot het maken van pikante blootfoto’s
e) gebrek aan privacy – ook je school en (toekomstige) werkgever houden je in de gaten
f) het is verslavend – de hele dag zitten mensen met de telefoon in de hand
g) minder echt sociaal contact
h) internetpesten
i) pink vergroeit door het vasthouden van de telefoon
j) schoolprestaties lijden er onder
k) verstoorde nachtrust door de dwang om alles te blijven volgen op Social Media
Denk goed na wat je deelt op Social Media, en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht hoe oud je bent!