Zo goed is Goede Vrijdag niet, toch?
Tenminste dat lijkt me, want als je “held” verraden en gekruisigd wordt kun je toch niet spreken van een goede dag? Zo dacht ik een paar jaar geleden over Goede Vrijdag, totdat ik hierover sprak met mijn voormalige buurman, de theoloog. Hij legde me uit dat vanuit Pasen teruggezien het “goed” was dat Jezus gestorven is. Hij, het Lam Gods, nam met zijn kruisdood alle zonde van de wereld weg. Hij, de onschuldige, stierf als boetedoening voor de hele wereld. En dat is waarom Goede Vrijdag “goed” is. Halleluja juttenperen!
Wereldknikkerdag
Wat je vast niet weet is dat het op Goede Vrijdag ook Wereldknikkerdag is. We gaan terug in de tijd en wel naar het jaar 1588. Er waren in dat jaar twee jongemannen, Giles en Hodge genaamd, die beiden interesse hadden in het melkmeisje Joan uit Tinsley Green. Een klein stadje in de buurt van Londen, dit terzijde. Om uit te maken wie uiteindelijk de vrijer van Joan mocht worden streden de twee jongemannen een week lang tegen elkaar in diverse takken van sporten. Jongeheer Hodge had gewonnen met 4 verschillende takken van de schermsport, met worstelen en haan werpen. Jongeheer Giles was de winnaar van het boogschieten, cricket-a-wicket, steekspel, stoolball (een balsport), pinkelen en een spel dat “Turk’s head” heet.
Na een week vol strijd stond het 6-6. Er moest nog één alles beslissende strijd geleverd worden en als datum koos men voor Goede Vrijdag. Het melkmeisje Joan mocht kiezen met welke “wapens” de heren gingen strijden. Zij koos er voor dat een knikkerwedstrijd de beslissing moest brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Degene die er met de hoofdprijs vandoor ging was Giles!
De Britse en het Wereldkampioenschap Knikkeren
Sinds 1932 wordt in Tinsley Green (West Sussex) het Britse en wereldkampioenschap knikkeren gehouden. Het is een open toernooi met een knock-outsysteem voor alle nationaliteiten. Een team bestaat uit zes spelers die strijden om de titel en de trofee. In de loop der jaren deden spelers uit Australië, België, Canada, Estland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Nederland, Wales en de Verenigde Staten mee.
Wereld Bipolaire Dag
Elk jaar op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, is het World Bipolar Day. Waarom op zijn geboortedag zul je misschien denken? Omdat van Gogh postuum gediagnosticeerd werd als iemand die mogelijk aan een bipolaire stoornis leed. Juist vanwege het feit dat verondersteld werd dat deze wereldberoemde schilder een bipolaire stoornis heeft gehad vonden de drie organiseerde organisaties dat zijn geboortedag de perfecte dag was om wereldwijd aandacht te vragen voor bipolaire stoornis en om stigmatisering tegen te gaan.
Mocht je de diagnose bipolaire stoornis hebben gekregen dan verkeer je in goed gezelschap. Ook Marilyn Monroe, Stephen Fry, Catherine Zeta-Jones, Winston Churchill, Beethoven, Mel Gibson , Eduard Munch, Demi Lovato en Antonie Kamerling hebben dezelfde diagnose gehad.
Wereld Bipolaire Dag in Nederland
In Nederland is dit jaar gekozen voor het thema “de bipolaire stoornis op het witte doek”. Een aantal bij KenBiS aangesloten instellingen organiseren een filmvertoning met nabespreking of een bijeenkomst. Het enige jammere is dat zo ver ik weet de filmvertoningen al zijn geweest.