afbeelding versterkt internationale dag van het potlood

30 maart – Internationale Dag van het Potlood | Bewust Veilig Dag | Dag van het Veilige Magazijn | Geboortedag Vincent Van Gogh | Grote Rekendag | Wereld Idli Dag | Internationale Bewustwordingsdag van de Zeekoe | Wereld Bipolaire Dag

Internationale Dag van het Potlood

Vorig jaar schreef een van onze Platformleden, weliswaar niet met potlood, voor Internationale Dag van het Potlood een prachtige bijdrage voor de bewonderenswaardige blog van Gina. Wie dit nogmaals wil lezen klikt op deze link. Dit jaar richten we ons op Internationale Dag van het Potlood op enkele wetens(w)aardigheden. Verandering van spijs doet immers eten, nietwaar? Met andere woorden: lees smakelijk met en rond het potlood!

Het ene potlood is het andere niet!

Wist je dat er maar liefst 20 verschillend hardheden bij potloden bestaan? De hardheid, ofwel de verhouding klei-grafiet, loopt van zeer hard tot en met zeer zacht. Zo kent Koh-i-noor deze reeks: 9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B. Een hard potlood is heel geschikt voor fijn tekenwerk met dunne lijntjes, zoals technisch tekenwerk. Een zacht potlood heeft de voorkeur van kunstenaars bij het schetsen, bijvoorbeeld voor het maken van schaduw en donkere plekken. Een gemiddeld kantoorpotlood bezit de hardheid HB. Op quantore.com vind je nog meer info over de hardheden bij potloden.

Hoe houd je een potlood het beste vast? Dat kan op nogal wat verschillende manieren gebeuren. In een duidelijk overzicht blijkt, dat er 3 goede en 9 verkeerde potloodgrepen zijn. Wil je het weten? Bezoek dan thepencilgrip.com.

Stemmen met een rood potlood(je)!

Op 14, 15 en 16 maart heeft ongeveer half stemgerechtigd Nederland de stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook hier is economisch gedacht, op het ene stembureau had het rode potlood de normale lengte, op het andere slechts de helft ervan! De Quest-kalender vroeg zich op 16 maart af, waarom het rondje met rood ingekleurd moet worden. Het blijkt met duidelijkheid te maken te hebben, niets met partijdigheid!

Gumboek. Een boek over uitgummen en opnieuw beginnen.

Had je dat gedacht? Een rijk geïllustreerd boek van Paul Dirks, met totaal 175 pagina’s op A4-formaat, met foto’s en verhalen. Het Gumboek (2018) bestaat uit drie delen: 1. De historie, 2. Gumverhalen en gedichten, 3. Beeldende kunstenaars. Dirks begint zijn Inleiding haast filosofisch: Het idee achter dit boek is het potlood. Hier is het allemaal mee begonnen. Het potlood schrijft en krast en begint opnieuw. Niets is definitief, alles is een proces, alles is tijdelijk, niet is voor de eeuwigheid. Het potlood is een nietig instrument. De gum die hier vaak als een dopje bovenop zit is nog nietiger. Hij is alleen bedoeld om iets uit te vegen, te gummen. Wat is er erger dan opnieuw beginnen?

Citaten over en van het potlood

Op het internet zijn over dit bijzondere stuk schrijfgereedschap interessante uitspraken te vinden. Zo vonden we bij citaten.net deze uitspraken:

  • Dagboek- schrijven is fotograferen met potlood → Wim Kan
  • Een potlood en een droom kunnen je overal mee naar toe nemen → James Joyce
  • Ik ben een potlood in Gods hand → Moeder Teresa
  • Voor mij is het niet in staat te zijn een pen of potlood te gebruiken net zo erg als het verlies van haar snavel voor een kip → J.R.R. Tolkien
  • Voor de totstandkoming van een goed boek is de gum vaak belangrijker dan het potlood → Gottfried Benn
  • Ik kan bijna altijd muziek schrijven; in elk uur van de vierentwintig, als ik potlood op het papier zet, komt de muziek → John Philip Sousa

DS/17.03.22

Voetnoot: deze blog is geschreven door Dick Schermer van het Platform Handschriftontwikkeling

Onderstaande (inter-)nationale dagen blijven vandaag onbesproken

Deel dit bericht