30 maart – Wereld Bipolaire Dag

 

 
Voor de tweede maal is het Wereld Bipolaire Dag. Deze dag is in het leven geroepen door drie internationale organisaties: het Asian Network of Bipolar Disorder ( ANBD ), de International Bipolar Foundation ( IBF ) en de International Society for Bipolar Disorders ( ISBD ).

De datum voor deze dag is niet zomaar gekozen, het is de geboortedag van Vincent van Gogh. En waarom Vincent van Gogh? Met grote waarschijnlijkheid wordt aangenomen dat hij leed aan een vorm van bipolaire stoornis.

In Nederland zorgt de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen ( VMDB ) en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) dat de Wereld Bipolaire Dag de landelijke aandacht krijgt die het verdient.
Want ook bij deze psychische aandoening heerst er veel onbegrip en wordt er nogal rap een etiketje op de mensen geplakt die last hebben van een bipolaire stoornis.

Wat is een bipolaire stoornis?

De term “manisch-depressief” klinkt bekender in de oren dan de term “bipolaire stoornis” maar toch vertegenwoordigen beiden dezelfde chronische, niet te genezen, psychische aandoening.
Mensen met een bipolaire stoornis hebben last van stemmingswisselingen. Het ene moment zijn ze ontzettend uitgelaten, vrolijk, overactief en hebben ze het gevoel alles aan te kunnen( manie ).
Het andere moment prikkelbaar, boos, futloos en neerslachtig ( depressie ).
Ook ik heb last van stemmingswisselingen, de zogenaamde pieken en dalen maar bij mensen die last hebben van een bipolaire stoornis zijn de pieken extreem hoog en de dalen donker en diep.

Een paar beroemde mensen met een (vermeende) bipolaire stoornis:

Marilyn Monroe, Stephen Fry, Catherine Zeta-Jones, Winston Churchill, Beethoven, Mel Gibson , Eduard Munch, Demi Lovato en Antonie Kamerling.
Mocht je de diagnose bipolaire stoornis hebben gekregen dan zie je, je verkeert in goed gezelschap.

Documentaire “Ver van Daan”.

Op maar liefst twaalf locaties wordt vandaag de documentaire “Ver van Daan” vertoond.
Deze documentaire gaat over een zoon die op zoek is naar zijn vader, Daan. Vader Daan ontspoorde 30 jaar eerder in een manische psychose en verloor contact met zijn kinderen en (ex-)vrouw.
Dit is echt heel in het kort waar de documentaire overgaat, de bedoeling van de documentaire en de makers is meer aandacht te generen voor de ziekte, het stigma te doorbreken rond psychische aandoeningen in het algemeen en het bespreekbaar maken van deze chronische ziekte.

Deze documentaire is absoluut een aanrader!

Deel dit bericht