Dag van de Zorg voor Morgen
“Er moet nog veel veranderen om de zorg van morgen goed te kunnen blijven uitvoeren. Daarom is Fundis gestart met de campagne Zorg voor Morgen. We bundelen onze ervaring, kennis en passie om óók in de toekomst onze cliënten zo goed mogelijk te blijven helpen. En als we samen onze schouders eronder zetten dan komt dit helemaal goed. Want: samen zorgen we voor morgen.”. Aldus de Fundis groep, de bedenker van de Dag van de Zorg voor Morgen.
Doel Dag van de Zorg voor Morgen
Het doel van de op 30 oktober jaarlijks terugkerende dag? Extra aandacht creëren voor de uitdagingen én oplossingen in de (ouderen)zorg. Terecht? Ja. De (ouderen)zorg staat zwaar onder druk. Het zorgpersoneel staat sinds de uitbraak van de pandemie zwaar onder druk. Nog meer dan normaal. Door overbelasting, burn-out, omscholing en ziekte ontstaat een chronisch tekort aan handjes. De zorgorganisaties binnen de Fundis groep blijven nadenken over dit onderwerp, en zij hopen dat de rest van Nederland aanhaakt.
Hoe snel vergrijst Nederland?
Het zal niet als een verrassing komen maar Nederland vergrijst. En dat de vergrijzing hard gaat blijkt wel uit de cijfers. Het aantal 65-plussers in Nederland is van 0,3 miljoen in 1900 gegroeid naar 3,4 miljoen in 2020. Het aandeel 65-plussers in de totale bevolking is daarmee toegenomen van 6% naar 19,5%. Dus bijna 1 op 5 Nederlanders is 65 jaar of ouder. Dus terecht dat er zorgen voor morgen zijn.
Maar wat wel een positieve ontwikkeling is dat van de Nederlanders van 65 jaar of ouder vorig jaar nog 40,6% (al dan niet verplicht) werkte. Dat was aan het begin van deze eeuw nog geen 10%. Eigenlijk vind ik dat je deze cijfers niet met elkaar mag vergelijken omdat sinds 2016 je niet meer automatisch op 65-jarige leeftijd met pensioen gaat.
Cijfers afkomstig van het CBS
Nacht van de Nacht
Op de dag dat de wintertijd ingaat (klok één uur achteruit!) wordt de Nacht van de Nacht door Nederlandse natuur- en milieufederaties georganiseerd. Dit jaar zullen honderden gemeenten en bedrijven tijdens Nacht van de Nacht de hele nacht hun verlichting niet aan doen. Wil je extra genieten van de donkerte? Tijdens de Nacht worden op honderden locaties activiteiten in het donker georganiseerd. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten zijn een paar voorbeelden van organisaties die een activiteit organiseren. Kijk hier een overzicht van alle activiteiten.
Laat het donker donker zijn
We staan er misschien niet bij stil maar Nederland is (samen met België) één van de meest verlichte landen ter wereld. Is dat erg? Ja, de biologische klok van mens en dier kan dusdanig van slag raken dat het dag- en nachtritme wordt verstoord waardoor slaapstoornissen of depressies kunnen ontstaan. Nachtdieren vinden geen plek meer om te jagen, raken gedesoriënteerd of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Bij planten raakt de groeicyclus verstoord. Dus ja, lichthinder is iets om even bij stil te staan!
Van de 11 items hieronder vallen 6 onder de categorie “dag van”
- Wintertijd (→ de klok een uur achteruit)
- Wereld Zangkoren Spelen
- Wereld Hoorspel Dag
- Nationale Duurzame Huizen Route
- Dag van de Functioneel Beheerder
- Nationale Dag van het Decollenéé
- Dag van de Checklists
- Internationale Orthopedische Verpleegkundigedag
- Boektopia (BE)
- UNICEF Trick or Treat-day (→ online fondsenwerving)
=========================================== - Fairtrade Week (NL)