Dag voor de Functioneel Beheerder
Wat is een functioneel beheerder? Een functioneel beheerder (ook wel informatiemanager of information manager) is iemand die binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het optimaal functioneren van één of meer informatiesystemen. Niet alleen draagt de functioneel beheerder zorg voor de continuïteit van de systemen, hij vervult ook een ondersteunende rol ten aanzien van de gebruikers. In die zin vormt functioneel beheer de verbinding tussen ICT en de bedrijfsvoering.*
*(bron: vacature.nl)
Waarom verdient de functioneel beheerder een eigen dag?
Simpel! Zij zijn degene bij wie jij aanklopt als je het even niet meer weet qua software. Hij/zij zorgt voor een betrouwbare informatievoorziening, beantwoordt jouw vraag over de nieuwe applicatie. Schrijft de handleidingen en werkinstructies en geeft trainingen voor de nieuwe applicatie. Je kunt wel stellen dat de functioneel beheerder een onmisbare schakel is bij bedrijven en organisaties. En wat doe je met onmisbare schakels? Juist die koester je en zet ze in het zonnetje. En daarom hebben ze een eigen dag!
Nationale Dag van het Decollenéé
Dag van het Decollenéé werd in het leven geroepen als ludieke tegenhanger van Dag van het Decolleté. In het jaar 2007 riep Cosmopolitan Nederland 30 oktober uit tot Dag van het Decolleté. Het motto van Cosmo was: wees trots op wat je hebt! Een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland. Je kon je decolleté foto uploaden naar een speciale daar voor in het leven geroepen website. Voor elke foto die zou worden ontvangen zou Cosmopolitan een euro aan Pink Ribbon schenken.
Ik zeg: Doe Mee Aan #decollenéé!
Ze hadden dit elke maand kunnen doen maar niet in oktober, de borstkankermaand. Deze actie riep gemengde gevoelens op bij het publiek en vragen bij de journalisten. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en Pink Ribbon waren dan ook niet echt gelukkig met de actie om ter ere van de borstkankerbestrijding het mooiste decolleté van Nederland te zoeken. Uiteindelijk werd elke verwijzing naar borstkanker en Pink Ribbon van hun site verwijderd. Om de Nationale Dag van het Decollenéé kracht bij te zetten kun je een foto op social media plaatsen met bijvoorbeeld je kraag gesloten, met een coltrui aan of sjaalom. Gebruik hashtag #decollenéé.
Wereld Maki’s Dag
Wereld Maki’s Dag staat jaarlijks op de laatste vrijdag van oktober op de “dagen van” kalender. Het doel van deze dag is het grote publiek meer kennis te verschaffen over de meest bedreigde groep zoogdieren ter wereld, de maki’s. Of lemuren zoals ze ook wel genoemd worden. Als je denkt het zal toch wel meevallen met die maki’s. Dan moet ik je toch even de ogen openen. Maar liefst 98% van de maki’s wordt met uitsterven bedreigd. En 31% wordt gecategoriseerd als ernstig bedreigd, het hoogste dreigingsniveau, in Rode Lijst. Ze zijn zo kwetsbaar omdat ze alleen maar op Madagaskar voorkomen. Daarmee behoren de Maki’s tot het natuurlijke erfgoed van Madagaskar.
Hoe voorkom je het uitsterven van de Maki?
De mens (toerisme) is nodig om de Maki te behoeden voor uitsterven maar aan de andere kant is de mens ook meteen de grootste bedreiging. In een land waar de bevolking verdubbeld in ongeveer één keer per 22 jaar is steeds meer grond nodig. Denk aan steden die groeien, meer landbouwgrond voor voedselproducite, uitbreiding van het wegennet. Waar grond ingenomen wordt door de mens wordt de habitat (leefomgeving) voor flora en fauna steeds minder. Dat staat bovenaan het to do lijstje om de maki’s te redden van uitsterven.
Het Lemur Conservation Network, de initiator van deze dag, zet zich in om de meer dan 100 soorten lemuren te beschermen. Wat wij kunnen doen? Doe een donatie, koop een lemuur T-shirt of ga op vakantie naar Madagaskar. Tja op vakantie is wel een dingetje, dat doen we maar even niet.