Internationale Dag voor Mensen van Afrikaanse Afkomst
De Internationale Dag voor Mensen van Afrikaanse Afkomst wordt dit jaar voor het eerst gevierd. Door middel van deze dag wil de VN de buitengewone bijdragen van de Afrikaanse diaspora promoten en alle vormen van discriminatie van mensen van Afrikaanse afkomst uitbannen. Alle mensen worden vrij en gelijk met waardigheid en rechten geboren en hebben allen het potentieel om constructief bij te dragen aan de ontwikkeling en het welzijn van hun samenlevingen. Elke overtuiging van raciale superioriteit is wetenschappelijk onjuist, moreel verwerpelijk, sociaal onrechtvaardig en gevaarlijk. Zij moet worden verworpen, samen met theorieën die proberen het bestaan van afzonderlijke mensenrassen vast te stellen.
Wat is Afrikaanse diaspora?
De Joodse diaspora die begon met de ondergang van het koninkrijk Juda in 586 v. Chr. was eeuwenlang de enige connotatie van het woord. Helaas hebben vele volkeren hebben een diaspora meegemaakt. Zo ook de mensen van Afrikaanse afkomst. Maar wat betekent nu precies diaspora? Diaspora betekent: verspreiding van een volk of religieuze groepering naar andere landen. De Afrikaanse diaspora is de verspreiding van mensen uit Afrika over de hele wereld als gevolg van de slavenhandel en, in postkoloniale tijden, door emigratie om economische en/of politieke redenen.
Internationale Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst
Op rijksoverheid.nl staat te lezen dat in 2013 de VN het Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst heeft uitgeroepen. Het doel van de Verenigde Naties is om tijdens de decade (2015 – 2024) in actie te komen tegen racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en de onverdraagzaamheid die daarmee samenhangt. De VN-landen bepalen zelf hoe zij invulling geven aan de decade.
Hoewel er al enige vooruitgang is geboekt op wetgevend, beleids- en institutioneel niveau, hebben mensen van Afrikaanse afkomst nog steeds te maken met maatschappelijke ongelijkheid en samengestelde vormen van rassendiscriminatie. Alsof dat nog niet erg genoeg is voelen zij zich uitgerangeerd en buitengesloten. In de gezondheidszorg komen structurele ongelijkheden en systematisch racisme voor. Dat is de tijdens de COVID-19-pandemie extra naar voren gekomen. Echter, het gebrek aan erkenning blijft voor mensen van Afrikaanse afkomst één van de belangrijkste belemmeringen voor het volledig en effectief kunnen genieten van de mensenrechten.
Herdenkingsdag voor Druggerelateerde Slachtoffers
De herdenkingsdag werd in 2001 geïnitieerd door Sally J Finn van het Leger des Heils in St Kilda, Melbourne. Sinds 2012 wordt de International Overdose Awareness Day gecoördineerd door de non-profit Australische volksgezondheidsorganisatie Penington Institute. Het is een dag met als doel kennis te delen over overdosering en het stigma rond een druggerelateerde overdosis te verminderen. Tevens is het een herdenkingsdag voor diegene die hierdoor hun leven hebben verloren. Tragedies die te voorkomen waren geweest als omstanders wisten wat ze moesten doen.
Sterfdag Diana Frances Spencer, prinses van Wales
Het is vandaag 24 jaar geleden tot Diana op 36 jarige leeftijd overleed in Parijs. De auto waarin zij en haar vriend Dodi al-Fayed zaten op die bewuste avond werd achtervolgd door de paparazzi. Bij de Almatunnel raakte de chauffeur de controle over het stuur kwijt en de Mercedes-Benz S-280 botste frontaal tegen de dertiende steunpilaar. Al ronddraaiend kwam de auto aan het einde van de tunnel tot stilstand. De klok stond stil op 00.25….
Prinses Diana was de meest populaire persoon in het stijve Britse Koningshuis. Zij stal de harten van het Engelse publiek, zij stal de harten van ons allemaal. Laten we eerlijk zijn het was toch net een echt sprookje, het verlegen verliefde kleuterschoolmedewerkster en haar prins op het witte paard. Dat veranderde snel in een regelrechte nachtmerrie. Haar dood in de zomer van 1997 veranderde voorgoed het leven van haar twee zonen, die toen 15 en 12 jaar oud waren.