Sint Silvester Dag
Sint Silvester Dag valt op de sterfdag (31 december 335) van de heilige paus Silvester I. Silvester was paus van 314 tot 335 na Christus, tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn. Volgens de Donatio Constantini (een vervalst document) genas paus Silvester I de Romeinse keizer Constantijn van lepra. Waarom is de laatste dag van het jaar vernoemd naar deze paus? Dat komt door de hervorming van de Gregoriaanse kalender in het jaar 1582. Toen werd besloten dat de laatste dag van het jaar op 31 december viel. Juist, de sterfdag van paus Silvester I en daarom wordt het ook Sint Silvester Dag genoemd.
Rauchnächte of Sint Silvester Dag?
Ook al heeft 31 december een christelijk tintje, veel nieuwjaarstradities zijn terug te voeren op de Rauhnächte-praktijken van heidense Germaanse stammen. De Rauhnächte? Kleine uitleg: de Rauhnächte zijn de 12 heilige nachten tussen Kerstmis (of winterzonnewende) en Driekoningen. De term “Rauchnächte” komt van ruw (wild), van rook of roken (“Rauchnächte”) en van het Middelhoogduitse woord rûch (harig, harig). De twaalf dagen/nachten symboliseren de twaalf maanden van het nieuwe jaar. Ze voorspellen elk de gebeurtenissen in de toegewezen maand, daarom worden ze ook “Losnächte” genoemd (Losen betekent voorspellen).
Hoe kan je de toekomst voorspellen?
De toekomst voorspellen doe je door Bleigießen (loodgieten). Een gebruik dat al bestond bij de Romeinen. Omdat ik er nog nooit van gehoord heb ben ik gaan rondsnuffelen naar meer informatie. Duitsers voorspellen graag wat er het komende jaar gaat gebeuren, en dat deden ze door middel van loodgieten. Omdat tijdens deze traditie loodvergiftiging op de loer ligt werd (pas) in 2018 de verkoop van loodgietsets verboden. Was of tin zijn echter al lang populaire alternatieven.
Hoe gaat het in zijn werk?
Het lood wordt in een oude lepel boven een vlam gesmolten en daarna in een kom met koud water wordt gedropt. Aan de vorm kun je zogenaamd zien wat de toekomst in petto heeft. Enkele voorbeelden:
- bal → geluk rolt je kant op
- kruis → dood
- zwaard → moed om risico’s te nemen
- kikker → loterijwinst
- gitaar → wens
- vos → slim eigen initiatief
- kelk → gelukkige toekomst
- masker → overal welkom
Ne gooie roetsj
Die uitdrukking hoorde ik voor het eerst van een toenmalige Limburgse collega. Geen idee wat ze toen bedoelde. Intussen na een 10 jarige verblijf in Zuid-Limburg weet ik dat het een specifiek Limburgse oudejaarsgroet is die letterlijk naar het Nederlands vertaald “een goede glij” betekent. En nee, dat heeft het niks met sleeën te maken. Met deze groet wens je mensen een fijne oudejaarsdag en meteen een goed nieuwjaar toe. Ne gooie roetsj kun je scharen onder een Sylvesters-groet en het klinkt een beetje als de Duitse uitdrukking Guten Rutsch!
Oudejaarsavond 2021
Zo spannend! Vanavond is de trekking van de Staatsloterij. Ben al dagen aan het dagdromen wat ik met al die miljoenen moet gaan doen. Kan uren met dagdromen bezig zijn, in gedachten al het gewonnen geld uitgeven. Zo heb ik bijvoorbeeld het plan voor het energiezuinig maken van onze woning al helemaal uitgedacht. Het geld wordt niet alleen aan onszelf uitgegeven hoor, dat zou wel heel erg egoïstisch zijn. Van de hoofdprijs kunnen we bijvoorbeeld ook een soort trustfonds voor de jongens opzetten of ze helpen met het kopen van een eigen huis. Natuurlijk vergeten we onze ouders, (schoon)broer en schoonzus met de kinderen niet. Een paar goede doelen komen ook aan bod. Enorm vermoeiend maar wel heerlijk al dat dagdromen. Waar droom jij van?