Dag van de Schooldirecteur
Meteen gaan mijn gedachten terug naar mijn eigen basisschooltijd, naar ons hoofd van de school meneer Roos. Wat een lieve zachtaardige man was dat. Als hij vandaag de dag nog schooldirecteur was geweest dan had hij een dikke bos bloemen verdiend! Maar goed ik dwaal af, even bij de les blijven.
Het is dus Dag van de Schooldirecteur op de basisschool. Op deze dag zetten de kinderen hun directeur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes, een dag die overigens (hoofdzakelijk) in België wordt gevierd. In Nederland hanteren wij een andere datum: 8 april staat dan in het teken van de schooldirecteur.
Verjaardag Prinses Beatrix
Waar ze dit jaar uithangt op haar verjaardag? Geen idee, ik heb daaromtrent géén memo mogen ontvangen. Of ze nu op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche haar 79ste verjaardag in huiselijke kring viert of dat ze alleen achter een advocaatje met slagroom zit, een driewerf hoera is op zijn plaats. Dus bij deze: Prinses Beatrix gefeliciteerd met uw verjaardag, hoera hoera hoeraaaaaaaaaa.
Internationale Dag voor Straatkinderen
De organisatie Jugend Eine Welt is verantwoordelijk voor het ontstaan van “Tag der Straßenkinder” (Street Children’s Day). In 2009 werd deze dag in het leven geroepen om de 75ste verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco wat extra kleur te geven. Don wie? Don Bosco! Een Italiaanse priester (1815 – 1888 ) die tijdens zijn priesterschap het trieste lot van de jongens uit de voorsteden van Turijn erg aantrok. Hij zette zich in om de levensomstandigheden van deze jongens te verbeteren. Hij bouwde huizen waar de arme jongens werden omgeschoold tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en bovenal goede christenen. Tja, je bent priester of niet.
Hij kreeg de eretitel van “koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd”. In 1934 werd hij heilig verklaard. Zijn sterfdag, 31 januari, is tevens zijn feestdag en de Dag voor Straatkinderen.
Straatkinderen in Nederland?
We spreken in Nederland niet over straatkinderen maar over zwerfjongeren (thuisloze jongeren) omdat de jongeren die in Nederland van huis weglopen ouder zijn (meestal tussen 14-18 jaar) dan de straatkinderen ergens anders op de wereld. En omdat onze “straatkinderen” door het klimaat worden gedwongen ’s avonds een dak boven hun hoofd te zoeken. Ze slapen niet letterlijk op straat, maar zwerven heen en weer tussen logeeradressen en slaapplaatsen bij instanties zoals de crisisopvang.
Volgens de laatste schattingen (2016) van het CBS leven in Nederland meer dan 12.000 zwerfjongeren.