Nationale Frikandellen Dag
Wie de frikandellen heeft uitgevonden zal mij eerlijk gezegd worst wezen. Niet omdat ik zo ongeïnteresseerd ben maar gewoon omdat ik frikandellen ongeacht hoe ze heten lekker vind. Ben jij nieuwsgierig naar het ontstaan van de frikandel dan nodig ik je uit om even verder te lezen. We gaan terug naar het jaar 1954. In dat jaar mocht de Dordtse slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktbal niet meer verkopen. Een grote strop, want de klanten waren er verzot op. Inventief als hij was maakte hij van de bal maar een worst. Volgens de overlevering kwam een Duitse klant met dé naam voor het product op de proppen: Frikadelle. Zo heette in Duitsland een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over, zo kwamen wij aan de naam frikadel.
Of was het toch Beckers?
Maar volgens de firma Beckers was toch echt de slagerszoon Jan Bekkers jr die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan de snackcultuur op zijn reizen naar Amerika. Om een lang verhaal kort te houden; Jan werd door de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een worst zonder vel. Tadaaaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.
Frikadellen of Frikandellen?
Volgens taalhistoricus Ewoud Sanders is het woord frikadel niets anders dan een verbastering van het woord frickedel. Hij gelooft dat frikadel een verhaspeling is van de woorden frickedel en fricandeau. Het woord frickedellen staat al vanaf de 17e eeuw vermeld in kook- en woordenboeken zoals De verstandige kock uit 1667. In het Kunstwoordenboek van P. Weiland uit 1824 worden frickedellen beschreven als kleine worsten van kalfsvleesch, wittebrood, kruiderijen, enz. in boter gebakken. Sinds oktober 2005 staat behalve frikadel ook frikandel in het Groene Boekje. Met andere woorden, sinds dat jaar worden alle twee grammaticaal goedgekeurd. Nooit meer die discussie over die ene N.
Wereldkankerdag
Omdat niet iedereen dezelfde kansen heeft op vroegtijdige diagnose, de juiste behandeling en zorg tegen kanker sterven mensen vroegtijdig. Sinds 2000 wordt daarom jaarlijks op Wereldkankerdag er op aangedrongen dat iedereen overal ter wereld dezelfde toegang en kansen moet krijgen zodat het aantal vroegtijdige sterfgevallen zal verminderen.
Ik ben en ik wil
Het thema van Wereldkankerdag 2021 Ik ben en ik wil gaat helemaal over jou en je inzet om te handelen. De organisatoren van Wereldkankerdag zijn van mening dat door positieve acties het doel om het aantal vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van kanker en niet-overdraagbare ziekten tegen 2030 met een derde te verminderen. Om dat te bereiken zal wereldwijd een aantal stappen moeten worden gezet. Denk hierbij aan: meer bewustwording creëren, beter onderwijs en het stimuleren van persoonlijke-, collectieve- en overheidsmaatregelen. Op die manier werken we samen om een wereld te creëren waarin mijloenen mensen niet vroegtijdig zullen sterven omdat zij net zoals andere toegang hebben tot levensreddende kankerbehandeling. Op weg naar een wereld waarin zorg voor iedereen gelijk is, ongeacht wie je bent of waar je woont, zeggen de organisatoren.
Wat mogen we vandaag niet vergeten te vieren?
Deze dag heeft vanwege covid-19 een andere invulling gekregen:
- Landelijke Econometristendag (→ wordt een online evenement)