4 februari – Week van het Oorsuizen | Wereldkankerdag | Frikandellen Dag

Week van het Oorsuizen

Het aantal mensen dat last heeft van oorsuizen stijgt de laatste jaren, vooral onder jongeren. Het zijn nu al ruim 1 miljoen mensen in Nederland die met oorsuizen te maken hebben. Als ik dit onderwerp bespreekbaar maak onder jongeren dan is het standaard antwoord: “dat overkomt mij toch niet en zo ja, wat dan nog”. De één is nog laconieker dan de ander.

Maar je zal toch maar bij die 20% jongeren horen die altijd een ruis, piep, brom, fluit, suis of een ander geluid hoort? Dit kan heel even zijn of juist permanent. Bij meer dan 25.000 Nederlanders is de tinnitus zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt. Goede voorlichting en preventie zijn meer dan ooit nodig. Tijdens de Week van het Oorsuizen luidt Hoormij.NVVS opnieuw de noodklok.

Je bent niet alleen!

Je zal het maar hebben, oorsuizen (tinnitus). Ik denk dat ik knettergek zou worden als ik constant in een piep, suis of fluit hoor die alleen in mijn hoofd zit. Dus daarom deze waarschuwing! Alle mensen, jong of oud, die vaak naar popconcerten of festivals gaan of de hele dag met oordopjes/koptelefoon in/op rondlopen waarbij het volume op zijn hoogst staat lopen kans op het krijgen van tinnitus (oorsuizen). Tinnitus kun je ook krijgen door bepaald medicijngebruik, drugs en alcohol. Eventuele (erfelijke) slechthorendheid kan eveneens een trigger zijn. Wil je weten hoe oorsuizen klinkt? Klik dan hier.

Wereldkankerdag

Dit jaar is het thema op wereldkankerdag in Nederland Kanker zet je wereld op z’n kop. Op het moment dat je met kanker wordt geconfronteerd, of bij jezelf of bij een naaste, heeft dat een op emotioneel- en sociaal vlak een enorme impact. Dan staat de wereld echt op z’n kop. En dat is echt zo. Heb dat helaas zelf én in mijn naaste omgeving moeten meemaken. Als ik dan alleen voor mezelf spreek dan kan ik zeggen dat het krijgen van kanker voor mij ook een positieve kant had. Het was namelijk de ultieme motivator om te stoppen met roken. En tot op de dag van vandaag heb ik niet meer gerookt, en dat is intussen bijna 4 jaar nu.

Wat kun jìj doen?

Vind jij het belangrijk om Wereldkankerdag op sociale media onder de aandacht te brengen? Wat je dan kunt doen is vandaag je profielfoto op z’n kop zetten. Al dan niet vergezeld van de hashtag #wereldkankerdag of #kankerzetjewereldopzijnkop.

Nationale Frikandellen Dag

Het was in het jaar 1954 toen in Dordrecht de slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktbal niet meer mocht verkopen. Een grote strop want de klanten waren er verzot op. Inventief als hij was maakte hij van de bal maar een worst en, volgens de overlevering, kwam een Duitse klant met dé naam voor het product op de proppen: fricadelle (Frikadelle)

Jan Bekkers jr.

Maar volgens de firma Beckers was toch echt de slagerszoon Jan Bekkers jr. die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan de “snackcultuur” op zijn reizen naar Amerika. Om een lang verhaal kort te houden; Jan werd door Herman Megens van de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een “worst zonder vel”. Tadaaaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.

Eerlijk gezegd zal het mij een worst wezen wie de frikandel heeft uitgevonden, ik vind het gewoon lekker. Benieuwd naar ’t Frikandelle lied? Klik hier.

Deel dit bericht