10e editie van de Wereld Zangkoren Spelen
De World Choir Games is een internationaal koorfestival dat om de twee jaar plaatsvindt op een ander continent. Dit jaar is Tshwane (Zuid-Afrika) de gastheer(-vrouw). De Wereld Zangkoren Spelen zijn gebaseerd op de Olympische gedachte: “Sport verbindt en verbroedert“. Bij de Wereld Zangkoren Spelen spreekt men logischerwijs dan van: “Zingen verbindt en verbroedert“.
Op deze Spelen kunnen alle niet-professionele koren deelnemen en strijden in een eerlijke competitie. Koren kunnen op basis van hun internationale ervaring meedoen in The Champions Competition en The Open Competition. Deze twee competities bieden koren de mogelijkheid om op het juiste niveau deel te nemen. Naast hun competitieve of niet-competitieve deelname kunnen koren optreden in een vriendschapsconcert met andere koren of deelnemen aan workshops.
Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap
De Werelddag voor de Dolfijnen in Gevangenschap (World Day for Captive Dolphins) is een bewustwordingsdag die in het leven is geroepen door de Engelse organisatie Born Free Foundation, FAADA (Spanje), LAV ((Lega Anti Vivisezione) ) en Marevivo, (Italië). Deze dierenbeschermingsorganisaties vinden dat het houden van dolfijnen in gevangenschap moet stoppen.
Dolfijnen worden in het algemeen gehouden in dolfinaria, waar ze moeten leven in bassins die totaal niet te vergelijken zijn met hun natuurlijke omgeving. In het wild leven dolfijnen in grote sociale groepen en zwemmen ze honderden kilometers per dag in de open oceaan. In dolfinaria moeten ze het stellen met een krappe ruimte waarin hun natuurlijke gedrag niet goed tot uiting kan komen. De chronische stress die hun gevangenschap met zich mee brengt veroorzaakt onder andere verlies van eetlust wat resulteert in een zwakke gezondheid. Dolfijnen in gevangenschap sterven dan ook eerder dan hun soortgenoten in het wild. Veel dieren worden depressief en het toedienen van antidepressiva is daarom ook geen uitzondering in dolfinaria.
Dolfinaria in Europa*
In dertien Europese lidstaten (Oostenrijk, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Luxemburg, Polen, Republiek Ierland, Slowakije, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) zijn al geen dolfinaria meer. Dat is een goed begin maar feit is dat er nog steeds 33 dolfinaria zijn met Spanje als koploper (11) en Italië als goede tweede (4).
In meer dan de helft van de (nog) bestaande dolfinaria in Europa worden zwemmen met dolfijnen activiteiten aangeboden en/of word je in de gelegenheid gesteld om op de foto te gaan met een dolfijn. Deze activiteiten zijn puur gericht op zoveel mogelijk geld verdienen. Geld dat gebruikt wordt voor eigen gewin en dat niet gebruikt wordt voor betere levensomstandigheden voor de in gevangenschap levenden dolfijnen. *(bron: endcap.eu)