4 mei – Nationale Dodenherdenking | Internationale dag van de Brandweer | #maythe4thBeWithYou | Werelddag Tegen Pesten | Internationale Respecteer Kippen-dag

Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me; de 2 minuten stilte van duizenden mensen op de Dam, het taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er elk jaar weer kippenvel van. Daarom zeg ik: laten we op de Nationale Dodenherdenking in stilte de mensen herdenken die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven!

Wie herdenken we eigenlijk?

De officiële tekst waarin staat wie we herdenken op 4 mei, het memorandum, luidt als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” (Memorandum 2011)

Ik ben het spuugzat!

Na Zwarte Piet, de negerzoen, straatnaambordjes, standbeelden (etc.) die volgens een kleine groep mensen niet meer kunnen vanwege datgene wat onze voorvaderen in het verleden hebben gedaan meent nu een kleine groep mensen de 4 mei herdenking te mogen verstoren door lawaai te maken. Laat ik even duidelijk zijn: we zijn vrij om in vrijheid te herdenken wie we maar willen. Het memorandum is géén wet en er is géén enkele wet in Nederland die jou verbiedt om vergeten slachtoffers in stilte te herdenken. Waarom wordt er weer de racistische- en huidskleur troef gespeeld? Wil deze groep expres een wig in de Nederlandse samenleving drijven? Waarom? Voor aandacht? Het enige wat ze bij mij bereiken is een hoop irritatie en steeds minder begrip.

Waar ik bang voor ben is dat deze 4 mei herdenking de boeken in gaat als een herdenking die uitliep op een vechtpartij tussen lawaaidemonstranten en mensen die daar niet gediend van waren.

Internationale dag van de Brandweer

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweerman en -vrouw en bij alle omgekomen brandweerlieden. In Nederland wordt niet veel aandacht aan deze dag geschonken.

Als je denkt dat brandweerlieden alleen maar met hun spuit spelen, vergis je niet. De brandweer doet meer dan alleen het voorkomen en bestrijden van brand. Tot het takenpakket hoort ook: voorlichting en advies geven over brandveiligheid, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisisbeheersing en risicobeheersing.

Blue and red ribbons

De IFFD ribbons (linten) hebben de kleuren blauw en rood. Deze kleuren vertegenwoordigen symbolisch de twee belangrijkste elementen waar brandweerlieden mee te maken hebben. Rood staat voor vuur en Blauw staat voor water. Deze twee kleuren worden internationaal gezien als de kleuren die hulpdiensten vertegenwoordigen. Door het dragen van deze lintjes laat je zien dat je stilstaat bij alle omgekomen brandweerlieden.

Nationale herdenking voor genodigden op 16 juni

In Nederland wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni om 14.00 bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking gehouden. Tijdens deze herdenking wordt stil gestaan bij de moed en daadkracht van de tijdens de uitoefening van het vak omgekomen brandweerlieden. Alle brandweerkorpsen en -posten hebben het verzoek gekregen om gelijktijdig met de nationale herdenking ( 14.00) op zoveel mogelijk posten en kazernes het nationale ereteken (twee waterstralen die elkaar treffen) te maken.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Ik kan vandaag niet bij elke “dag van” stilstaan, hieronder staan de andere. Voor meer informatie klik op de titels.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.