20e Duurzame Dinsdag
Al 20 jaar lang, en sinds 2011 georganiseerd door het IVN, vieren we jaarlijks Duurzame Dinsdag. Wat houdt Duurzame Dinsdag in? Mijn eerste idee was dat wij Nederlanders vandaag ons actief bezig gingen houden met “duurzaam” leven. Dus bijvoorbeeld minder energie en water gebruiken, afval scheiden en al die dingetjes die er bij horen wil je milieuvriendelijk bezig zijn. Dat is het dus niet. Duurzame Dinsdag is een jaarlijks terugkerend evenement die burgers, organisaties en bedrijven stimuleert om duurzame initiatieven en ideeën in te sturen.
De Eerste Dinsdag van September
Net zoals Prinsjesdag (derde dinsdag van september) heeft Duurzame Dinsdag ook een koffertje, het Duurzame Koffertje. Dit jaar neemt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven namens het kabinet de Duurzame Dinsdag Koffer in ontvangst. Koffer 2018 is gevuld met 359 duurzame ideeën en initiatieven van betrokken burgers en ondernemers. De inzenders van de ideeën maken kans op één van de vijf themaprijzen én op een algemene Duurzame Dinsdag prijs. Klik hier voor de prijzen en thema’s die dit jaar centraal staan.
Wat niet mag ontbreken op een dag als vandaag is een troonrede. Dit jaar mag Volkert Engelsman, directeur bij EOSTA en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100, de Duurzame Troonrede voorlezen.
Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid
Om de kennis over seksualiteit, seksuele gezondheid en seksuele rechten te vergroten wordt sinds 2010 de World Sexual Health Day door World Association for Sexual Health (WAS) georganiseerd. Het doel van WAS was en is mensen bewust maken over hoe bepalend deze 3 aspecten in ons leven zijn. Het thema van 2018: Seksuele gezondheid en seksuele rechten zijn van FUNDAMENTEEL belang voor ons welzijn
Als je hier klikt kun je de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie lezen over seksualiteit, seksuele gezondheid en seksuele rechten.
14e Week van de Alfabetisering
Gisteren is de door Stichting Lezen & Schrijven georganiseerde Week van de Alfabetisering (van 3 tot 9 september) van start gegaan. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak is er ook sprake van een gebrek aan digitale vaardigheden. Het thema van de 14e Week van de Alfabetisering is: Samen gaan we voor een geletterd Nederland!
Tijdens de Week worden in het land veel activiteiten georganiseerd. Meedoen kan op diverse manieren, je kunt zelf een activiteit organiseren of bezoeken. Klik hier voor meer informatie.
Wat is het verschil tussen analfabetisme en laaggeletterdheid?
Analfabetisme is niet kunnen lezen en schrijven/rekenen. Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme is veel moeite hebben met lezen en schrijven ( rekenen ), zoveel moeite dat men onvoldoende kan functioneren in het dagelijks leven. Iemand kan dan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen.
3e Dutch Media Week 2018
Hilversum staat van 1 tot en met 10 september in het teken van Dutch Media Week. Tien dagen waarin alle facetten van media centraal staan. Het veranderende medialandschap en de impact van de media in al haar facetten staan centraal tijdens tal van activiteiten voor publiek en mediamakers. Klik hier voor meer informatie en het activiteiten overzicht.