Klausjagen of pakjesavond?
In het Zwitserse dorpje Küssnacht, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, gaat men op 5 december in plaats van cadeautjes uitpakken “Klausjagen”. Wat zoveel betekent als “Jacht op Sinterklaas”; Klausjagen is één van de meest bizarre kerstviering van Europa die ontstaan is in de middeleeuwen en altijd plaats vond voor de winterzonnewende. Van oorsprong wilde de bevolking de demonen en kwade geesten die de zon bedreigden verdrijven door middel van het maken van een oorverdovend hoeveelheid aan lawaai. Het evenement werd een dusdanig ongeordende bende dat het in de 18e eeuw werd verboden. Een eeuw later werd het weer in ere hersteld maar dan (natuurlijk) met een christelijke sausje overgoten.
Tegenwoordig komen tienduizenden mensen op dit evenement af. Ben jij één van die tienduizenden dan geef ik je één tip: neem herriestoppers mee want je komt in een kakofonie van geluid terecht.
Wat gebeurt er in Küssnacht?
Voordat het echte werk ’s avonds begint trekken traditioneel ’s middags de kinderen door de straten van Küssnacht. ’s Avonds om klokslag 20.15 wordt een vuurpijl de lucht ingeschoten. Na de harde knal gaat alle straatverlichting uit, de optocht kan beginnen! Voordat de optocht echt van start gaat laten de “Geislechlepfer” hun zwepen knallen. De optocht begint met een stoet van 250 mensen die hun eigengemaakte “Iffelen”, dat zijn mijters die van binnen verlicht worden, dragen.
Mannen in witte hemden met fakkels volgen, daar tussenin loopt Sinterklaas. Hij wordt vergezeld door zwart geschminkte mannen, zijn “Schmutzli”. Een groep van blazers zoals trompettisten begeleiden deze stoet met een karakteristieke drieklank-ritme; ta ta taaaaa hoor je continu. De “Schmutzli” delen lebkuchen uit, dat is een soort peperkoek. Dan volgen de in witte hemden gestoken “Klausjäger”, een groep van ongeveer 1.100 man/vrouw die koeienbellen heen en weer zwaaien en de tekst “Mänz, Mänz, Mänz, Bodefridimänz” roepen. De hekkensluiters van de optocht zijn 200 hoornspelers.
Internationale Ninja Dag
Vergeet die kinderachtige “Talk Like a Pirate’ Day”. Bereid je voor op het echte werk, op Ninja Dag! In 2003 werd door de oprichters van de surrealistische Ninja Burger website 5 december uitgeroepen tot International Ninja Day. Waarom? Omdat op 5 december 2003 de Tom Cruise’s film The Last Samurai uitkwam. Hoe vier je Ninja Dag? Nou heel gewoon eigenlijk, je trekt je ninja pak aan en rent wild door de straten of je zet foto’s online van jezelf in een ninja outfit. Maar je kunt ook gewoon thuis op de bank in je ninja-pyjama naar ninja films kijken.
Internationale Vrijwilligersdag
International Volunteer Day (IVD) erkent de inzet van de miljoenen vrijwilligers en organisaties die klaarstaan in tijden van crisis. Vrijwilligers riskeren elke dag hun leven opdat mensen die getroffen zijn door conflicten, geweld en humanitaire crises worden geholpen zodat ze weer een waardig bestaan kunnen opbouwen. Vrijwilligers trotseren vele gevaren om andere te helpen, zij worden gedreven door de wens een positief verschil te maken. Dit jaar heeft IVD speciale aandacht voor lokale vrijwilligers.
Wereld Bodemdag
Be the Solution to Soil Pollution is de titel voor de campagne van 2018. Een campagne die meer aandacht wil voor het gevaar van bodemverontreiniging. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is 1/3 van onze bodems al verontreinigd. Hoe wij hiermee omgaan is bepalend voor onze toekomst. Het is een wereldwijd probleem dat zonder adequate wereldwijd gedragen oplossingen zal leiden dat voedselschaarste, waterverontreiniging en luchtverontreiniging. Hopelijk beseffen ze op de klimaattop in Polen dat niet alleen de CO2-uitstoot prioriteit moet hebben, bodemverontreiniging is een net zo zeer groot probleem.