15 januari – Doe-Niks-dag | Wikipediadag

Nationale Doe-Niks-dag

Columnist Harold Pullman Coffin vond het nodig om de Amerikanen te voorzien van een nationale dag waarop ze niets hoeven te vieren, te eren of waarop ze meer bewustzijn moeten ontwikkelen voor wat dan ook. Dus op Nationale Doe-Niks-Dag hoef je dat allemaal niet. Nu zijn er Nederlandse websites of andere bronnen die deze Amerikaanse nationale doe-niks-dag vermelden op de Nederlandse “dagen van” kalender. Of we in Nederland niet al genoeg dagen te vieren hebben. Dus nee, ik ga daarom morgen helemaal niets schrijven over de National Nothing Day. Nee echt niet. Ik doe precies wat de dag ons voorschrijft: ik doe lekker niks! 😉

Wikipediadag

Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. Voor 2001 haalden we onze informatie uit encyclopedieën. Voor de jongeren onder ons, een encyclopedie is een verzamelingen boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbeeld een medische encyclopedie of een encyclopedie met algemene informatie.

Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeurig onderwerp ook nog een gespecialiseerde encyclopedie te vinden. Over de geschiedenis, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die dure encyclopedieën. En zwaar dat die krengen waren!

De Nederlandse Wikipedia

Vanaf januari 2020 staat de Nederlandse Wikipedia met 1.983.751 artikelen op de zesde plaats als het gaat om hoeveel artikelen per taaluitgave. De meeste artikelen staan in de categorie geografie (30%) gevolgd door wetenschap (19%). Kwalitatief gezien scoren de artikelen over evenementen en sport het best, artikelen in de categorie filosofie wordt vaak gelezen en artikelen in de categorie onderwijs hebben gemiddeld gezien de grootste interesse van de auteurs.

Weet jij hoeveel taaluitgaven er van Wikipedia zijn? Houd je vast; 309 talen (299 actieve en 10 gesloten). Dat zijn dus meer talen dan er landen zijn. Hoe dat kan? Omdat er per land meerdere taaluitgaven zijn. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlands Nedersaksisch Wikipedia, de Limburgse Wikipedia en de Zeeuwse Wikipedia. Kijk, als je ook een Wikipedia in dialecten hebt dan loopt het aardig op.

In welke taal zijn de meeste artikelen verschenen?

Als je alle artikelen van elke Wikipedia taaluitgave optelt dan kom je uit op het ongelooflijk aantal van 51.542.076 artikelen (stand op 13 januari 2020). Zoals verwacht staat de Engelse taaluitgave met 5.995.006 artikelen op nummer 1. Er komen zoveel Engelstalige artikelen per dag er bij dat de verwachting is dat over 12 dagen er 6 miljoen artikelen zullen zijn.

1. Engels (11,6%) 9. Spaans (3%)
2. Cebuano* (10,4%)10. Pools (2,7%)
3. Zweeds (7,3%)11. Waray** (2,5%)
4. Duits (4,6%)12. Vietnamees (2,4%)
5. Frans (4,2%)13. Japans (2,3%)
6. Nederlands (3,8%)14. Chinees (2,1%)
7. Russisch (3,1%)15. Overige (37%)
8. Italiaans (3%)

*Cebuano (of Sugbuanon) is een Austronesische taal die wordt gesproken in de Filipijnen, ** Waray (Waray-Waray, Winaray of Lineyte-Samarnon) behoort ook tot de Austronesische taal.

Deel dit bericht