De Driekoningenavond
De verkorte versie: aan de vooravond van Driekoningen werd vroeger traditioneel de Driekoningenavond in huiselijke kring gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat feest alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd de Driekoningenavond groots gevierd. Zo gaf men elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood met daarin een bruine boon of muntstuk verstopt en als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.
Driekoningenoptocht
Op 4 januari wordt de komst van de drie wijzen uit het oosten aangekondigd door een afgezant. Net zoals bij ons sinterklaasfeest schrijven kinderen brieven aan de Drie Wijzen met daarin hun verlanglijstje. De volgende dag (5 januari) wordt de Driekoningenoptocht gehouden. Tijdens de optocht rijden de drie wijzen op karren of op kamelen door de straten en worden ze vergezeld door hun zwart geschminkte knechten (pajes) die met strooigoed gooien.
In de nacht van 5 op 6 januari zetten kinderen hun gepoetste schoentjes op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. Wanneer een kind zich gedurende het voorafgaande jaar zich niet netjes heeft gedragen vindt die de volgende ochtend geen cadeautjes maar een brok suikerkool in de schoen. Dat zal ze leren, die belhamels.
In Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico wordt op 5 januari de Driekoningenoptocht gehouden. De Driekoningenoptocht uit Alcoy in Alicante (Spanje) wordt beschouwd als de oudste Driekoningenoptocht van Spanje, en wellicht de oudste ter wereld. Deze optocht werd voor het eerst gedocumenteerd in 1866
Driekoningenstoet
Vanmiddag gaat in Maastricht de jaarlijkse Driekoningenstoet van start. Een stoet bestaande uit de Drie Koningen zittend op een kameel en hun oosters gevolg. Zij worden voorafgegaan en begeleid door herders met hun schapen en bedoeïenen met ezels. Allemaal op zoek naar de pasgeboren Koning. Wil je er bij zijn? Om 17.00 vertrekt de Driekoningenstoet vanaf de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. De route: O.L.Vrouweplein, Graanmarkt, Stokstraat, Vissersmaas, Maastrichter Brugstraat, Kersenmarkt, Wolfstraat, O.L.Vrouweplein en het eindpunt is de Onze Lieve Vrouwekerk.
Of je gaat naar Den Bosch toe
Sinds 1935 viert men in Den Bosch Driekoningen met de jaarlijkse Driekoningen Optocht. Altijd op de 1e zondag van het nieuwe jaar, met uitzondering van 1 januari. De Bossche Markt staat vol met schapen, paarden, kamelen, Bijbelse figuren en honderden kinderen met lampionnen. De stoet met kamelen, paarden, schapen en een herdershond staat op de markt, voor Hotel Central. Uiteindelijk eindigt iedereen in de Sint Jan voor de viering van 3 Koningen. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.