Driekoningenavond
Aan de vooravond van Driekoningen werd vroeger traditioneel de Driekoningenavond in huiselijke kring gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Driekoningenavond groots gevierd. Men gaf elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood en als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.
De bonenkoning
Tijdens de Middeleeuwen werd op Driekoningenavond het feest van de “bonenkoning” uitbundig gevierd. In het ronde koningsbrood zat een boon; wie de boon in zijn stuk koek vond was de koning. De koning koos een koningin, een raadsman, rentmeester, secretaris, kamerling, hofmeester, voorsnijder, proever, schenker, kok, zanger, speelman, portier, zot en zottin. Het was verplicht om de hele avond in je rol te blijven. Kortom een avondje vol middeleeuws jolijt.
Het ronde Driekoningenbrood werd in Amsterdam overal gebakken. Maar wie in het Amsterdamse brood de boon aantrof werd geen koning maar moest trakteren.
Driekoningenoptocht
De Driekoningenoptocht wordt gehouden in Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico gehouden. Op 4 januari wordt dan de komst van de drie wijzen uit het oosten aangekondigd door een afgezant. Net zoals bij ons sinterklaasfeest schrijven kinderen brieven aan de drie wijzen met daarin hun verlanglijstje. De volgende dag, 5 januari, wordt de Driekoningenoptocht gehouden. Tijdens deze optocht rijden de drie wijzen op kamelen door de straten. Ze worden vergezeld door hun zwart geschminkte pages die met strooigoed gooien. ’
s Avonds maken de kinderen hun schoenen schoon en gaan ze zonder treuzelen of zeuren vroeg naar bed. Want op Driekoningen vinden ze hun felbegeerde cadeau in de schoenen.
Driekoningenstoet
Aankomende zaterdag zal in Maastricht de jaarlijkse Driekoningenstoet plaatsvinden. Een stoet bestaande uit de drie wijzen met hun oosterse gevolg. Zij worden begeleid door herders met hun schapen en bedoeinen met ezels. Allemaal op weg naar de pasgeboren Koning, liggend in de kribbe. Wil je er bij zijn? Om 17.00 vertrekt de Driekoningenstoet vanaf het O.L.Vrouweplein in Maastricht.
Sylvana stapt uit Nederlandse politiek en emigreert
Het plotselinge vertrek van Sylvana Simons uit de Nederlandse politiek is zo vers van pers dat hoogstwaarschijnlijk dit het landelijke nieuws nog niet bereikt heeft. Daar houdt het nieuws nog niet bij op, betrouwbare bronnen vertellen verder dat ze ook zal gaan emigreren naar Spanje.
Waarom? Dat is het eerste wat bij je opkomt, toch? Haar plotselinge vertrek uit de Nederlandse politiek en emigratie plannen naar Spanje zijn te verklaren. Mevrouw Simons is na het lezen van mijn blog er achtergekomen dat ook Spanje niet stilstaat bij de gevoelens van haar donker gekleurde inwoners en haar koloniale verleden. Ze heeft gelezen dat tijdens de Driekoningenoptocht in Spanje zwart geschminkte pages lopen die met strooigoed gooien. Door dit niet te verbieden beschermt de Spaanse overheid racistische koloniale karikaturen en lapt mensenrechten aan haar laars, aldus Sylvana. Aangezien Sylvana zich met hart en ziel inzet voor artikel 1 van de Grondwet, en naar ik mag hopen artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, zal zij het racisme in Spanje gaan bestrijden onder het motto: “gelijke monniken gelijke kappen”.
Helaas is het bovenstaande nieuwsfeit pure fictie; soms is de wens de vader van de gedachte.