Driekoningenoptocht
Op 4 januari wordt de komst van Caspar, Melchior en Balthasar (de Drie Wijzen) uit het Oosten aangekondigd door een speciale afgezant. De dagen er na volgen er verschillende tradities. Zoals de Driekoningenoptocht. In Nederland zijn er slechts 4 steden overgebleven die een Driekoningenoptocht organiseren; Maastricht (gistermiddag), ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en er zou er ook één in Lierop zijn maar daar kan ik niks over terugvinden. In het Archeon wordt ook een Driekoningenoptocht georganiseerd.
In Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico wordt op 5 januari de Driekoningenoptocht gehouden. De Driekoningenoptocht uit Alcoy in Alicante (Spanje) wordt beschouwd als de oudste Driekoningenoptocht van Spanje, en wellicht de oudste ter wereld. Deze optocht werd voor het eerst gedocumenteerd in 1866.Tijdens de Driekoningenoptocht rijden Caspar, Melchior en Balthasar op karren of op kamelen door de straten en worden ze vergezeld door hun zwart geschminkte knechten (pajes) die met strooigoed gooien.
Of je gaat naar Den Bosch toe
Sinds 1935 viert men in Den Bosch Driekoningen met de jaarlijkse Driekoningenoptocht. Altijd op de 1e zondag van het nieuwe jaar, met uitzondering van 1 januari. De Bossche Markt staat vol met schapen, paarden, kamelen, Bijbelse figuren en honderden kinderen met lampionnen. De stoet met kamelen, paarden, schapen en een herdershond staat op de markt, voor Hotel Central.
Het vierde geschenk
Afsluitend is er een dienst in de basiliek waarbij de Koningen hun gaven aanbieden aan het kindje Jezus en zingt men traditionele Driekoningengezangen. In ‘s-Hertogenbosch is hier in 2015 een nieuwe traditie aan toegevoegd; het vierde geschenk. Kinderen kunnen speelgoed dat er nog als nieuw uitziet meenemen; deze worden dan uitgedeeld aan kinderen die het minder breed hebben.
Wat een overeenkomsten met ons sinterklaasfeest
In de nacht van 5 op 6 januari zetten kinderen hun keurig schoongemaakte gepoetste schoentjes op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam en moeten ze zonder treuzelen naar bed. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. Wanneer een kind zich gedurende het voorafgaande jaar zich niet netjes heeft gedragen vindt die de volgende ochtend geen cadeautjes maar een brok suikerkool in de schoen. Dat zal ze leren, die belhamels.
Driekoningenavond
Tijdens de Middeleeuwen werd op Driekoningenavond het feest van de “bonenkoning” uitbundig gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Driekoningenavond groots gevierd. Men gaf elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood.
In het ronde koningsbrood zat een boon en wie de boon in zijn stuk koek vond was de koning. En dat “heilig boontje” had het die dag voor het zeggen. Vergis je niet, dit gebruik is al zeer oud en stamt uit de Romeinse tijd toen in de midwintertijd de Saturnaliën werden gehouden. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.
Driekoningenbrood
Wie echter in het Amsterdamse in zijn Driekoningenbrood de boon aantrof werd geen koning maar moest trakteren. Niet alleen in Nederland was er een traditie qua eten. In Spanje wordt het Roscón de Reyes of Rosca de Reyes speciaal voor Driekoningen (Epifanie) gebakken. De Roscón de Reyes is een ronde cake gevuld met room en gegarneerd met gekonfijte vruchten.
Roscón de Reyes
Net zoals bij ons Driekoningenbrood zit in de Roscón de Reyes een gedroogde (tuin)boon verborgen, vergezeld van een klein koningsbeeldje. In Spanje is het dan de gewoonte dat degene die het koningsbeeldje in zijn/haar stukje cake vindt die dag tot koning (of koningin) wordt gekroond. Degene die de boon heeft moet de Roscón de Reyes betalen! Als je op de Driekoningendag toevallig in Barcelona bent kun je bij veel bakkerijen Roscón de Reyes krijgen.
Waarschuwing!
Vandaag kan het nog geen kwaad om kerstspullen in huis te hebben staan c.q hangen maar na morgen moeten toch echt alle kerstversieringen opgeruimd zijn want anders brengt dat ongeluk. Of je er nu in gelooft of niet, ik neem géén risico. Ik ga vandaag nog even een rondje lopen door en om het huis om er zeker van te zijn dat we echt wel alles hebben opgeruimd.