Internationale Dag voor de Bestrijding van IOO Visserij
Internationale Dag voor de Bestrijding van IOO Visserij heeft wat te vieren vandaag. Dit jaar is het namelijk 5 jaar geleden dat de eerste editie het licht zag. In 2015 heeft de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM) van de FAO een initiatief voorgesteld om een Internationale Dag voor de Strijd tegen IOO-visserij uit te roepen. Je zult je misschien afvragen waarom. Of niet, kan ook maar ik ga het je toch vertellen. Met Internationale Dag voor de Bestrijding van IOO Visserij hopen de initiators het belang van de bestrijding van IOO-visserij te vergroten. Zoals je ziet duurt het dan uiteindelijke nog 2 jaar voordat het een echte dag van wordt.
Blijft er nog 1 vraag over. Waarom op 5 juni? De datum van 5 juni is gekozen omdat de Agreement on Port State Measures to Prevent, Deter and Eliminate Illegal, Unreported and Unregulated Fishing (aangenomen door de FAO in 2009) op 5 juni 2016 in werking trad.
De tol van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij
Visserij is een essentiële bron van voedsel, werkgelegenheid, recreatie, handel en economisch welzijn voor mensen over de hele wereld. Vis is een belangrijk element voor de voedselzekerheid. In een wereld met een groeiende bevolking en aanhoudende honger, is vis een belangrijk product geworden voor het bereiken van voedselzekerheid. De inspanningen van de internationale gemeenschap om de duurzaamheid van de visserij te waarborgen worden echter ernstig in gevaar gebracht door illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserijactiviteiten.
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserijactiviteiten verantwoordelijk voor het verlies van 11 tot 26 miljoen ton vis per jaar, met een geschatte economische waarde van 10 tot 23 miljard dollar.
Om de instandhouding op lange termijn en het duurzaam gebruik van de visbestanden te bevorderen, heeft de FAO-conferentie van 1995 de FAO Code of Conduct for Responsible Fisheries aangenomen. De Code of Conduct is vrijwillig en stelt beginselen en internationale gedragsnormen vast voor verantwoorde praktijken met het oog op het waarborgen van de effectieve instandhouding, het beheer en de ontwikkeling van levende aquatische hulpbronnen, met het nodige respect voor het ecosysteem en de biodiversiteit.
Wat wordt bedoeld met IOO visserij?
Illegale, Ongemelde en Ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) is een brede term die een breed scala aan visserijactiviteiten omvat. IOO-visserij komt voor in alle soorten en maten van visserij; het komt zowel voor op volle zee als in gebieden binnen de nationale jurisdictie. Het betreft alle aspecten en stadia van de vangst en het gebruik van vis en kan soms in verband worden gebracht met de georganiseerde misdaad. IOO-visserij ondermijnt nationale en regionale inspanningen om de visbestanden in stand te houden en te beheren en als gevolg daarvan belemmert het de vooruitgang bij het bereiken van de doelstellingen van duurzaamheid en verantwoordelijkheid op lange termijn.
Internationale Jaar van de Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur
Het jaar 2022 is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur. Een jaar waarin de bijdragen van kleinschalige ambachtelijke vissers, viskwekers en visarbeiders aan duurzame ontwikkeling in de spotlights staan. Zij spelen een cruciale rol in voedselzekerheid en voeding, armoedebestrijding en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en ze verdienen het om erkend en ondersteund te worden. De maand juni staat in het teken van de onze oceanen. Het start vandaag met de Internationale Dag voor de Bestrijding van IOO Visserij, op 8 juni volgt Wereld Oceanen Dag en dan volgt van 27 juni tot 1 juli de VN-Oceaanconferentie in Lissabon.