Wereldgebedsdag 2021
Op de eerste vrijdag van maart wordt tijdens de viering van Wereldgebedsdag in 173 landen gebeden en gezongen. Wereldgebedsdag kent een lange traditie. In de 19e eeuw riepen christelijke vrouwen uit Amerika en Canada de eerste vrijdag van maart uit tot een gebedsdag. Vanuit de gedachte dat alle vrouwen ongeacht hun ras, cultuur of traditie dezelfde hoop, zorg, vreugde, verdriet, mogelijkheden en problemen hebben. Deze oproep is uitgegroeid tot een wereldwijde dag van gebed die sinds 1929 ook in Nederland wordt gevierd. Normaal gesproken komen op Wereldgebedsdag 2021 mensen op de dag bij elkaar om te bidden. Maar vanwege de COVID-19-pandemie wordt Wereldgebedsdag 2021 een online viering, verzorgd door het Leger des Heils. Wil je meebidden? Vanaf 9.30 kun je inhaken.
Vanuatu staat centraal op Wereldgebedsdag 2021
Elk jaar wordt op Wereldgebedsdag voor een ander land gebeden, dit jaar is de eilandengroep Vanuatu aan de beurt. Dat houdt concreet in dat alle landen die met Wereldgebedsdag meedoen, op deze dag speciaal voor de eilandengroep Vanuatu gaan bidden. Om als land in aanmerking te komen zal deze een themavoorstel moeten indienen bij het Internationale Comité. Dat moet dan een thema zijn die gebaseerd is op een tekst uit de bijbel. De christenvrouwen uit Vanuatu hebben voor dit jaar de liturgie gemaakt met als thema: Rotsvast!
De eilandengroep Vanuatu
De eilandengroep Vanuatu bestaat uit tachtig eilanden, die in een Y-vorm ten noordoosten van Australië liggen. Over de prehistorie van Vanuatu is niet zo heel veel bekend. Er zijn potscherven gevonden die dateren van 1300 VC. Zonder mensen geen potscherven lijkt mij een veilige constatering. Volgens de Europeanen werden de eilanden in 1606 ontdekt door de Portugese zeevaarder Pedro Fernandes de Queirós. De eilanden werden in 1768 herontdekt door de Franse zeevaarder Louis Antoine de Bougainville. Het was James Cook die de eilanden in 1774 de Nieuwe Hebriden noemde. Een naam die aanbleef tot de onafhankelijkheid.
Enkele wetenswaardigheden
Bewoners van Vanuatu worden Vanuatuanen genoemd. In het Bislama en het Engels Ni-Vanuatu. De bewoners van Melanesische afkomst vormen met 98,5% de meerderheid. De rest wordt gevormd door Europeanen, Aziaten en andere Oceaniërs. Op de eilanden wonen anno nu 270.000 mensen. De meeste wonen in de hoofdstad Port Vila.
De eilandengroep is sinds 30 juli 1980 een onafhankelijk land, met nog steeds duidelijke Franse en Engels invloeden. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de 3 officiële talen die het land rijk is. Frans en Engels zijn 2 officiële talen. De nationale taal is het Bislama. Dat is een pidgin taal. Naast deze 3 officiële talen zijn er nog 113 erkende inlandse talen die nog steeds actief gebruikt worden. Daarmee is Vanuatu het land met het meeste aantal gesproken talen per hoofd in de wereld (met gemiddeld amper 2.000 sprekers per taal!)
Wat is de symbolische betekenis van de nationale vlag?
Op 13 februari 1980 werd de vlag van Vanuatu aangenomen. De standaard nationale vlag bestaat uit een rode en een groene horizontale baan die door een zwarte trechtervormige baan van elkaar gescheiden worden. De symbolische betekenis is: groen staat voor de rijkdommen op de eilanden, rood staat voor het bloed van mensen en wilde zwijnen, zwart staat voor de Melanesiërs en geel voor de zonneschijn. Het figuur aan de linkerkant is een slagtand van een wild zwijn. Dat is in Vanuatu een symbool van welzijn. In de staart staan twee takken van de prehistorische boomvaren namwele; een symbool van vrede.