Women’s March Nederland
Op 21 januari 2017 werd de eerste Women’s March in Washington DC tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump gehouden. Deze Women’s March groeide uit tot een wereldwijde protestactie tégen haat, intolerantie en geweld en vóór wereldwijde solidariteit, voor mensenrechten in het algemeen en gelijke rechten in het bijzonder. Er liepen die dag 6 miljoen mensen verspreidt over zeven continenten mee. Een statement vanjewelste. Wat één man teweeg kan brengen! Ook in Amsterdam kwamen duizenden mensen bij elkaar op het Museumplein. Ze vertrokken in colonne naar de woning van de Consulaat-Generaal van de Verenigde Staten van Amerika waar zij de spandoeken trots omhoog hielden en scandeerden: Hé hé, ho ho, Donald Trump has got to go!
Wanneer ontstond Women’s March Nederland echt?
Dat was op 11 maart 2017. Toen trok een ruim 20,000 mensen tellende protestmars door Amsterdam. Zo ontstond Women’s March in Nederland. Laat je niet misleiden door de naam, mannen lopen ook mee. Vandaag staat een Women’s March op de agenda, zover ik weet alleen in Amsterdam. Om 12:45 begint op de Dam een podiumprogramma dat tot ongeveer 13:30 duurt. Daarna gaat men gezamenlijk naar het Museumplein. Daarna is het afgelopen. Weet je waar ik op hoop? Dat de protestmars doorloopt naar de Russische ambassade en dat de tekst uit 2017 aangepast wordt naar: Hé hé, ho ho, Vladimir Poetin has got to go! Maar ja, dat kan niet want die ambassade ligt in Den Haag.
Werelddag voor Energie-Efficiëntie
Sinds 1998 wordt World Energy Efficiency Day op 5 maart gehouden. Het initiatief zag het licht tijdens de eerste internationale bijeenkomst over energie-efficiëntie in Oostenrijk. De dag heeft tot doel mensen bewust te maken van de noodzaak om het energieverbruik te verminderen door redelijk en duurzaam gebruik van energie. Nog steeds zitten we midden in een COVID-19-pandemie. En dat laat ons zien dat de strijd tegen klimaatverandering en tegen de gezondheidscrisis een gedeelde strijd is die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Hoe kunnen wij bijdragen aan energie-efficiëntie?
De term “energie-efficiëntie” wordt in de regel niet gebruikt wanneer er gesproken wordt over gedragsveranderingen bij de consument. Het gaat hoofdzakelijk over diensten en producten. Het verbeteren van de energie-efficiëntie is gebaseerd op het optimaliseren van productieprocessen en energieverbruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, consuminderen en recycling. Dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent het verbeteren van de energie-efficiëntie niet dat wij inboeten op ons comfort of kwaliteit van leven verminderd.
Alle kleine beetjes helpen
Op een redelijk eenvoudige manier, en met behoudt van onze levensstijl, kunnen we het hele jaar door een steentje bijdragen aan het verminderen van ons energieverbruik.
- doe het licht uit als je een ruimte verlaat
- schakel elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt
- vervang oude apparaten door energiezuinige nieuwe
- gebruik vaker het openbaar vervoer of de fiets
- ga je klusjes doen doe het dan overdag, scheelt je weer een lamp aan doen
Deze kleine acties hebben een positieve invloed op het milieu én op onze portemonnee. Een klassiek win win situatie!
Sommige dagen/week hebben nog steeds last van de COVID-19-pandemie
- Open Data Day
- Dag van de Maximumsnelheid
- (Inter)nationale Dag van de Dwerg
- Museumnacht 010
- Landelijke Dag Vlinderstichting (→ zowel fysiek als wel online)
======================================================================= - Week van de Hoogbegaafdheid
- Boekenweek (→ verplaatst naar 9-18 april)