Bevrijdingsdag 2020
De vlag kan uit! Tis Bevrijdingsdag 2020! Vandaag vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Gisteren was een moment van bezinning en besef dat vrijheid niet vanzelf komt. Dat je voor je vrijheid soms echt moet knokken. Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. Vroeger vierden we dat met Bevrijdingsfestivals en andere festivals maar dit jaar is alles anders. Dit jaar geen Bevrijdingsfestivals en geen andere festiviteiten.
Bevrijdingsdag 2020 vier je thuis. De Ambassadeurs van de Vrijheid staan dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen.
We’ll meet agian
Dit jaar geen concert op de Amstel, wel kun je vanavond op NPO 1 vanaf 20.35 uur kijken naar een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. En zal vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam een uitzending gemaakt worden met Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier, violiste Noa Wildschut en het het Metropole Orkest. Wat niet veranderd is het gezamenlijk zingen van We’ll meet again (liedtekst klik hier). Alleen doen we dit nu thuis en zwaaien we naar het tv scherm.
Wereld Handhygiënedag
Op 5 mei 2012 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste World Hand Hygiene Day, een dag ter promotie van de handhygiëne in zorginstellingen. En sindsdien richt de Global Hand Hygiene Day-campagne zich jaarlijks op een ander onderwerp. Dit jaar is het campagnethema afgestemd op het Jaar van de Verpleegster en de Verloskundige. Doel is om verpleegkundigen en verloskundigen te erkennen als eerstelijnshelden die erkenning en waardering verdienen, en hun cruciale rol bij infectiepreventie te benadrukken.
Campagnedoelstellingen voor 2020
Het belangrijkste doel van de Global Hand Hygiene Day-campagne is te benadrukken dat handen wassen met water en zeep één van de meest effectieve maatregel is om de verspreiding van ziekteverwekkers te verminderen. Daar wordt ook op gehamerd tijdens de pandemie waarin we nu zitten. Op de RIVM website staat het hoe en wanneer handen wassen uitstekend uitgelegd.
Wat wil de WHO en haar partners bereiken?
- dat gezondheidswerkers hun handen op het juiste moment schoonmaken
- patiënten beschermen tegen antibioticaresistentie gerelateerde infecties
- dat beleidsmakers zich committeren aan programma’s tot betere handhygiëne
Werelddag van de Portugese Taal
Eind 2019 besloot de 40e sessie van de Algemene Conferentie van UNESCO om 5 mei uit te roepen tot Werelddag voor Portugese Taal. En dat is waarom we vandaag voor de eerste keer de Portugese Taal in het zonnetje zetten. De Gemeenschap van Portugeestalige Landen (CPLP) heeft de datum bepaald. De CPLP werkt al sinds 2000 samen met UNESCO. Het haar hoofddoel is het behoud van de Portugese taal en het stimuleren van democratische en economische ontwikkeling van de aangesloten landen door onderlinge samenwerking. Je kunt de CPLP vergelijken met de Nederlandse Taalunie.
Waarom zijn taaldagen noodzakelijk?
Alle taaldagen, en dus nu ook de Dag van de Portugese Taal, hebben hetzelfde doel: het vieren van de meertaligheid en culturele diversiteit. De taaldagen moet je zien als een stimulator. We worden gestimuleerd om ons ook in de geschiedenis, cultuur en het gebruik van elk van deze talen te verdiepen. En zoals elk zichzelf respecterende “dag van” heeft de Were;l van de Portugese Taal een thema.
Het thema voor de eerste viering is “De cultuur en de onderlinge aanpassing van de volkeren van de CPLP: realiteiten, uitdagingen en toekomstperspectieven“. Op de website van CPLP kun je meer over de invulling van deze dag te weten komen. Natuurlijk in het Portugees, gelukkig hebben we Google Translate.
Wat staat er nog meer op 5 mei in de agenda genoteerd?
Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:
- Nationale Straatvoetbaldag (afgelast)
- Wereld Astma Dag (uitgesteld)
- Internationale dag van de Vroedvrouw (geen grote evenementen)