(Inter)Nationale dag van de Frisse Adem
We zijn allemaal weleens iemand tegen gekomen die géén frisse adem had, maar hoe velen van u durven hier wat van te zeggen? Het blijkt nog steeds een groot taboe te zijn, praten over slechte adem (halitosis). En de mensen die een slechte adem hebben en het weten, schamen zich kapot. Om dit taboe wat meer bespreekbaar te maken zou een Nederlandse “Dag van de Frisse Adem” helpen. Dus waarom slaan de tandartsen en mondhygiënisten niet de handen in elkaar en gaan deze dag en masse promoten?
Tips om slechte adem te voorkomen
- tweemaal daags tanden poetsen en dagelijks flossen, stoken of ragen
- dagelijks tong schoonmaken (’s avonds) met een tongspatel, vooral het achterste, diepste deel
- gezond eten, genoeg water drinken en eet fruit; fruit heeft antibacteriële en hydraterende eigenschappen
- drink niet teveel vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol, chocolade
- stop met roken
- ga twee maal per jaar naar de tandarts en mondhygiëniste
Atoombomaanval op Hiroshima
Het is maandag 6 augustus 1945, om 07.45 ( lokale tijd ) gaat het luchtalarm in Hiroshima af omdat een Amerikaanse bommenwerper overvloog. Dit was puur een verkenningsvlucht maar goed, dat konden de Japanners niet weten. De bevolking vlucht de schuilkelders in en na 25 minuten werd het sein gegeven dat het weer veilig was om naar buiten te gaan. Hoe onwetend was de bevolking van de ramp die hen 5 minuten later zou treffen.
Voordat de bom valt…..
Het is 08.10, de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay nadert Hiroshima en om 08.15 precies laat hij zijn bom boven de stad los. Slechte 45 seconden later ontplofte de atoombom op 580 meter hoogte boven de Japanse havenstad Hiroshima. In slechts een fractie van een seconde werd de stad geheel verwoest. Er stierven direct 78.000 mensen en tienduizenden mensen raakten zwaargewond en zwaar verbrand. Door de vrijgekomen radioactieve straling verloren nog eens duizenden mensen het leven waardoor het totaal aantal slachtoffers op liep naar 140.000. Uiteindelijk heeft de atoombom die op Hiroshima is gevallen bijna 240.000 slachtoffers gemaakt.
Herdenking Hiroshima en Nagasaki
De herdenking vindt traditioneel plaats in het Hiroshima Peace Memorial Park dat gebouwd is op ground zero. Aanwezig zijn: overlevenden, nabestaanden, familieleden en vertegenwoordigers van verschillende landen. De herdenkingsceremonie begint om 08.00 ( lokale tijd ), tijdens de ceremonie wordt er onder andere een gezamenlijk gebed voor wereldvrede gehouden.
Om exact 08.15 wordt een minuut stilte in acht genomen om alle slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (atoombom gedropt op 9 augustus ) te herdenken. Ook de negen Nederlandse krijgsgevangenen die slachtoffer zijn geworden worden vandaag herdacht.