Driekoningen
Vandaag is het eindelijk zover, de kerstballen kunnen de berging in en de kerstboom kan het huis uit. Waarom vandaag pas? Wel, volgens de christelijke traditie blijft de kerstboom tot aan 6 januari staan. Driekoningen is de officiële laatste dag van de kersttijd aangebroken en is het officieel de tijd om al dat kerstspul weg te halen. Laat je de boom langer staan dan zou dat ongeluk brengen. Wist je dat de groenblijvende kerstboom een heidens gebruik is en staat voor vruchtbaarheid oftewel nieuw leven? Echt behoudende christenen hebben om die reden dan ook geen kerstboom in huis.
Waar ligt de oorsprong van Driekoningen?
Als ik het heb over de Openbaring de Heren of Epifanie, zou jij dan meteen weten waar ik het over heb? De gelovigen onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein. De korte versie: op Driekoningen wordt herdacht dat een aantal wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om de ware koning van de Joden te aanbidden en geschenken te brengen.
Waarom drie en niet vijf of zo?
Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook niet spreken van wijzen maar eerder van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus waren het rijke wetenschappers omdat ze drie soorten cadeaus meenamen die in die tijd ontzettend duur waren. De drie cadeaus waren: goud, mirre en wierook. Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten.
Nattevingerwerk dus?
Het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn. Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen”. De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika. Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in Bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.
Werelddag voor Oorlogswezen
Werelddag voor Oorlogswezen (World Day of War Orphans) is in het leven geroepen door SOS Enfants en Detresse, een Franse organisatie die zich inzet voor het normaliseren van het leven van kinderen die direct of indirect worden getroffen door oorlog en conflict. Het is een dag die jaarlijks op 6 januari wordt gehouden. World Day of War Orphans wil de internationale gemeenschap er op wijzen dat hoe dan ook kinderen het recht hebben om beschermd te worden en in een vredige omgeving te leven. Ook als volwassenen hun conflicten niet op intelligente wijze kunnen oplossen.
Wat zijn de gevolgen voor de oorlogswezen?
Verder wijst de dag ons er fijntjes op dat kinderen die opgroeien in een weeshuis emotionele, sociale en fysieke handicaps oplopen. Ieder kind verdient een toekomst die hem/haar in staat stelt om zijn/haar dromen waar te maken. Het belangrijkste doel van de dag is het onderkennen van de benarde situatie waarin oorlogswezen zitten en de gevaren aanpakken waarmee zij worden geconfronteerd. Dat er internationaal actie nodig is staat als een paal boven water aangezien het een probleem is die ons allen raakt. Werelddag voor Oorlogswezen is tevens een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen, conflicten en geweld wees zijn geworden.