Vandaag vieren we Driekoningen
Maar waarom vieren we Driekoningen? Als ik het heb over de “Openbaring van de Heer” of “Epifanie”, zou je dan meteen weten waar ik het over heb? De gelovige onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein.
Op Driekoningen wordt herdacht dat wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om Jezus te aanbidden en geschenken te brengen. De ware Koning van de Joden was geboren!
Waarom drie en niet vijf?
Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook spreken van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus wel rijke wetenschappers want ze hadden drie soorten cadeaus bij zich die in die tijd ontzettend duur waren. Ze brachten goud, mirre en wierook mee. Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten. Natte vinger werk dus, het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn.
Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in Bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.
Caspar, Melchior en Balthasar
Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen”. De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior kwam uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika.
Bak je eigen Driekoningenbrood
In het kader van “wat heel Holland Bakt, kan ik ook” en omdat het ook echt bij Driekoningen hoort staat hieronder het recept voor een Driekoningenbrood. Met daarin, zoals het traditiegetrouw behoort, drie bonen er in verstopt: twee witte en één bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin. En als je de bruine boon vindt dan….daar kom ik zo op terug, maar eerst ff het brood bakken!
Wat heb je nodig?
- 400 gram bloem
- 100 gram boter
- 2 dl melk
- 25 gram gist
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel zout
- 1 eierdooier
- 50 gram gemalen amandelen
- 50 gram suiker
- ½ citroen
- 150 gram rozijnen (gewelde)
- twee witte en één bruine boon
Bloem en zout zeven in een kom. Maak een gistpapje van een beetje van de lauwe melk, gist en vanillesuiker. Smelt de boter. Maak een kuiltje in de bloem doe daar voorzichtig het gistpapje, gesmolten boter en de eierdooier bij. Goed kneden. Op een warme plaats, onder een vochtige doek ongeveer een half uur laten rijzen.
Maak amandelspijs van de gemalen amandelen, suiker, geraspte citroenschil en citroensap. Deeg, amandelspijs en rozijnen goed door elkaar kneden. Verstop een bruine boon in het deeg. Vorm een bol en laat nog 30 min. rijzen.
Een uur bakken in een (voorverwarmende) oven op 180 graden. Even laten afkoelen en dan, om het helemaal af te maken, zet je een kroon op het koningsbrood.
De kroon is voor degene die de bruine boon vindt. Zij is koningin voor een dag!