De Driekoningen
Vandaag is het eindelijk zover, de kerstballen kunnen eindelijk de berging in en de kerstboom kan het huis uit. Waarom vandaag pas? Wel, volgens de christelijke traditie blijft de kerstboom tot aan 6 januari. Want pas op Driekoningen is de officiële laatste dag van de kersttijd aangebroken en is het officieel de tijd om al dat kerstspul weg te halen. Maar goed geheel tegen de christelijke traditie in hebben wij afgelopen dinsdag al onze kerstspullen opgeruimd.
Waar ligt de oorsprong van Driekoningen?
Als ik het heb over de “Openbaring van de Heer” of “Epifanie”, zou jij dan meteen weten waar ik het over heb? De gelovige onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein. De korte versie: op Driekoningen wordt herdacht dat een aantal wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om de ware koning van de Joden te aanbidden en geschenken te brengen.
Waarom drie?
Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook niet spreken van wijzen maar eerder van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus waren het wel rijke wetenschappers want ze brachten drie soorten cadeaus mee die in die tijd ontzettend duur waren. De drie cadeaus waren: goud, mirre en wierook. Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten. Natte vinger werk dus, het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn. Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen”. De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior kwam uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika. zetten, deze is voor diegene die de bruine boon vindt.
Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in Bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.
Driekoningenoptocht
Uitgaanstip met (of zonder) de kinderen voor morgen: je kunt natuurlijk elke dag naar Den Bosch gaan maar als je morgen gaat dan zul je getuige kunnen zijn van een uniek Bosch’ evenement. Vanaf een uurtje of drie zal de Bossche Markt overspoeld worden met schapen en herders, paarden met ruiters en 3 echte kamelen met hun begeleiders in traditionele klederdracht. Vanaf 16.45 wordt het pas echt spannend want dan komen de 3 koningen naar buiten en hijsen zich op een kameel, daarna gaan ze op weg naar de kribbe. Het eindpunt van deze optocht is de Sint-Jan. Dit ritueel wordt al sinds 1935 op de 1e zondag van het nieuwe jaar gehouden, maar niet op 1 januari!
Weerspreuk: met Driekoningen geen winters weer, dan komt er ook geen meer!