6 juli – Wereld Kus Dag | Wereld Zoönosen Dag | Asia-Pacific Climate Week

Wereld Kus Dag

Na deze dag hebben heel wat mensen uitgekeken, Wereld Kus Dag (Zoendag)! Vorig jaar was Wereld Kus Dag vanwege COVID-19, en de daar bijbehorende maatregelen, natuurlijk niet verantwoord en niet mogelijk om jan en alleman spontaan te zoenen. Dit jaar is het anders. Maar toch even een waarschuwing, niet aan meedoen als je niet tenminste zo’n 2 weken geleden bent gevaccineerd. Houd er wel rekening mee dat je wel een drager van het virus kunt zijn. Dus mijn advies, houd het bij een handkus. Sla je mijn raad in de wind dan volgen er nog een paar tips.

Wees goed voorbereid, eet dus geen knoflook of uien en ga helemaal niet vertellen dat je een koortslip hebt of de ziekte van Pfeiffer. Kus Dag is geen eenrichtingsverkeer dus wees er zeker van dat degene die je wilt kussen dat ook wil. Je wilt toch niet opgepakt worden voor aanranding of beschuldigd worden van ongewenste intimiteiten op Kus Dag? Om geen risico te lopen kun je ook gewoon een dagje thuis blijven.

Wat zeg je met een kus?

Deze dag is intussen wereldwijd geadopteerd maar de boodschap is in der loop der jaren veranderd. Vandaag de dag ligt de nadruk meer op de essentie van een kus, het is niet alleen een vorm van intimiteit. Een kus kan je ook als symbolisch gebaar geven zoals een kus op de wangen, een handkus en natuurlijk mogen we het kussen van de ring van de Paus niet vergeten. Maar vandaag gaan we “vol op de bek”, dus grijp je kans! Deel je foto op Twitter of op Facebook met hashtag #wereldkusdag.

Wereld Zoönosen Dag

Dat je niet meteen weet wat zoönosen zijn neem ik je niet kwalijk. Heb het zelf ook even moeten opzoeken. Wat is het? Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Deze infecties worden via voedsel of water of lucht, en via direct contact met besmette dieren of besmet dierlijk materiaal zoals mest overgedragen. Ook kunnen verwekkers van zoönosen via teken en muggen worden overgebracht. Dat maar weinig mensen weten wat zoönosen zijn is dat het blijkbaar een lastig onderwerp is voor de meeste media. Daarom vind ik het belangrijk om hier wel aandacht aan te schenken.

Hondsdolheid

Op Wereld Zoönosen Dag wordt extra aandacht gegeven aan de Franse scheikundige en bioloog Louis Pasteur. Waarom op 6 juli? Op 6 juli 1885 diende Louis Pasteur met succes het eerste vaccin tegen het rabiësvirus (hondsdolheid) toe. Dat was tot aan die dag een dodelijke zoönose. Lang leve Louis!

Hoe wordt Wereld Zoönosen Dag gevierd?

De viering van Wereld Zoönosen Dag gaat op dezelfde manier als in 2020 omdat wereldwijd mensen nog steeds overlijden aan de zeer besmettelijke zoönose COVID-19. De 150 partners in de One Health Poultry Hub hebben daarom besloten om vandaag om 12.00 lokale tijd twee minuten stilte in acht te nemen. Het zullen 2 minuten zijn waarin we iedereen herdenken die we kennen (en ook niet kennen) die hebben geleden onder de COVID-19 pandemie. En, zeggen de partners van de One Health Poultry Hub, ook diegenen wiens levens zijn verwoest door andere endemische en opkomende zoönotische ziekten.

Onderstaande week heeft een andere invulling gekregen vanwege COVID-19.

Deel dit bericht