Europese Dag van de Logopedie
Om de bewustwording van logopedische problemen te vergroten werd in 2004 door de CPLOL, de koepel van Europese logopedieverenigingen, de Europese Dag van de Logopedie in het leven geroepen.
In diverse landen wordt vandaag aandacht gevraagd voor het thema taalontwikkeling bij 0 tot 4 jarigen. Het thema van dit jaar is: spraakdyspraxie bij kinderen.
Wat is dyspaxie?
Dyspraxie is een neurologische aandoening die moeilijkheden kan geven bij het correct verwerken van informatie wat direct invloed heeft op de motoriek en motorische vaardigheden. Een soort softwarefoutje in de hersenen.
Wanneer dyspraxie problemen veroorzaakt met het aansturen van de spreekbewegingen spreekt men van spraakdyspraxie. Spraakdyspraxie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.
Het kan een stoornis zijn die bij de geboorte al aanwezig is maar het kan ook ontstaan door een neurologische ziekte of door hersenletsel.
Wat zijn de symptomen van spraakdyspraxie?
- moeite met het vormen en consequent toepassen van spraakbewegingen
- vervormingen van klinkers
- het aantal medeklinkers en klinkers dat men kan zeggen is beperkt
- spreken in eenvoudige lettergrepen
- klanken wel in een eenvoudige context kunnen zeggen maar niet in een complexere (meerlettergrepig woord of zinnetje)
Helaas zal deze neurologische aandoening niet verdwijnen, wel kan er dankzij oefenen met logopedisten enorme vooruitgang worden geboekt.
Wereld Glaucoom Week van 6 tot en met 12 maart
Tijdens de Wereld Glaucoom Week worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen in heel Nederland activiteiten georganiseerd, van oogdrukmetingen tot informatiebijeenkomsten, maar ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien.
Wat is glaucoom?
In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten, dat klopt, maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.
Wat veroorzaakt de te grote oogdruk?
De hoge druk kan worden veroorzaakt door ophoping van vocht in de oogbol maar kan ook door een aantasting van de gezichtszenuw worden veroorzaakt. De gezichtszenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen, dus super belangrijk.
Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken.
Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2 procent glaucoom. Regelmatig laten controleren is belangrijk!
Enkele voorbeelden van de risicofactoren:
- hoge oogdruk
- erfelijkheid
- negroïde afkomst
- gebruik van bepaalde medicijnen
- hart- en vaatziekten
- dun hoornvlies
- lage bloeddruk
- oogzenuwafwijkingen
- hoge bijziendheid
Een snelle diagnose is belangrijk omdat de oogzenuw in korte tijd blijvende schade kan oplopen.