Wereld Glaucoom Week
Wereld Glaucoom Week (World Glaucoma Week) is een wereldwijd initiatief van de World Glaucoma Association (WGA). Een week om ons meer te leren over de oogaandoening glaucoom, een aandoening die gezien wordt als een sluipmoordenaar. Waarom? In het begin heb je niet in de gaten wat er aan de hand is. En wanneer het duidelijk is dat je schade hebt aan je oog, dan is het te laat. De schade valt niet meer te herstellen. Daarom is het belangrijk om op tijd te weten of je iets mankeert. Want tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen.
Het thema van 2022 weerspiegelt de hoop dat mensen door regelmatig te testen de wereld om ons heen blijven zien: vol schoonheid, charme en avontuur: The World is Bright, Save Your Sight
Wat is het verschil tussen glaucoom en cataract?
In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten, dat klopt, maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.
Wat veroorzaakt de te hoge oogdruk?
De hoge druk kan worden veroorzaakt door ophoping van vocht in de oogbol maar kan ook door een aantasting van de gezichtszenuw worden veroorzaakt. De gezichtszenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen, dus super belangrijk. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken. Een snelle diagnose is belangrijk omdat de oogzenuw in korte tijd blijvende schade kan oplopen.
Enkele voorbeelden van de risicofactoren:
Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2% glaucoom. Regelmatig laten controleren is belangrijk!
- hoge oogdruk
- erfelijkheid
- negroïde afkomst
- gebruik van bepaalde medicijnen
- hart- en vaatziekten
- dun hoornvlies
- lage bloeddruk
- oogzenuwafwijkingen
- hoge bijziendheid
7e editie Wereld Lymfoedeem Dag
Ook al wordt de dag Wereld Lymfoedeem Dag genoemd, de dag omvat meer dan lymfoedeem. Wereld Lymfoedeem Dag gaat over voorlichting geven over alle lymfatische ziekten. Zoals daar zijn primair en secundair lymfoedeem (LE), lipoedeem (LI), lymfatische filariasis (LF), lymfatische malformaties (LM) en het volledige lymfatische continuüm (LC) van ziekten beïnvloed door het lymfestelsel. Maar wat is lymfoedeem? Lymfoedeem is een ophoping van vocht in je lichaam die ontstaat als de lymfevaten het lymfevocht niet voldoende kunnen afvoeren. Dit kan aangeboren zijn maar ook ontstaan na een operatie of bestralingen. Compressietherapie is een onmisbaar onderdeel van de behandeling en het stabiel houden van lymfoedeem.
Europese Dag van de Logopedie
In 2004 werd door de CPLOL (nu ESLA) de Europese Dag van de Logopedie in het leven geroepen. Even een misverstandje uit de wegruimen. Logopedie is niet alleen voor mensen met spraakproblemen. De logopedist houdt zich ook bezig met mensen die taal-, stem-, gehoor- en slikproblemen hebben. Dag van de Logopedie is een instrument om mensen bewust te maken over:
- de effecten die communicatiestoornissen hebben op onze gezondheid
- de rechten van patiënten met communicatiestoornissen
- therapiemogelijkheden
De boodschap van de Europese Dag van de Logopedie is dat wanneer je kennis en ervaring deelt dat dit ten goede komt aan de preventie van communicatiestoornissen.