Amsterdamse Grachtenfestival
Wat heerlijk dat het Amsterdamse Grachtenfestival wel doorgaat. Ook al is het in een aangepaste afgeslankte vorm. COVID-19 of niet het Amsterdamse Grachtenfestival blijft hét podium voor jonge musici op het gebied van klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. In plaats van de meer dan 250 concerten van vorig jaar kan je dit jaar op 70 locaties door heel Amsterdam genieten van zeker 135 concerten van ruim 200 musici.
Niet alleen in het centrum van Amsterdam, op 70 verschillende locaties kun je binnenstappen in de betoverende wereld die muziek heet. Ook op minder voor de hand liggende locaties zoals op dakterrassen, stijlkamers van grachtenpanden of hotels. De organisatie heeft wel een speciaal protocol opgesteld voor 2020. Als alle Amsterdamse Grachtenfestival-bezoekers zich er aanhouden zal er geen verspreiding van het coronavirus kunnen plaatsvinden.
Hoe ziet de aangepaste afgeslankte vorm er uit?
- een deel van de concerten wordt gelivestreamd
- geen Junior Grachtenfestival
- het concert op het water gaat niet door
- Grachtenfestival protocol
Internationale Bierdag
Sinds 2008 staat in de agenda dat op de eerste vrijdag in augustus International Beer Day (IBD) wordt georganiseerd. De initiators kozen de maand augustus uit vanwege het warme zomerweer. Dit jaar is natuurlijk een voltreffer qua weer betreft, het wordt vandaag in mijn woonplaats maar liefst 34 graden Celsius. Bierdag is uitgegroeid van een kleine lokaal evenement in het westen van de Verenigde Staten tot een dag die in meer dan 80 landen wordt gevierd. Concreet heeft International Beer Day drie doelen:
- met inachtneming van alle geldende corona-maatregelen samen met vrienden te genieten van een biertjuh
- de bierbrouwers in het zonnetje zetten
- de wereld te verenigingen door het nuttigen van ’s lands bieren
De beste manier om Internationale Bierdag te vieren is natuurlijk op een terrasje een lekker glas bier te drinken. Ik ga het thuis vieren, met een heerlijk glas koud (alcoholvrij) biertje. En hoe vier jij Internationale Bierdag?
Internationale Transgenderrechtendag
Het woord “transgender” verwijst niet naar een probleem of een stoornis laat staan een afwijking, het is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervarianten. Transgenders kunnen zowel homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel zijn.
Wat zijn transgenderrechten?
Een transgender heeft dezelfde (mensen)rechten en plichten als een niet-transgender. Dat is in theorie zo, in de praktijk gaat het echter anders en daar draait deze dag om. De Internationale Dag van de Transgender-rechten wil bereiken dat dat de mensenrechten van transgenders worden geëerbiedigd en bevorderd.
Geslachtsregistratie in officiële documenten
Op 1 juli 2014 is de Transgenderwet in werking getreden. Wat houdt dit concreet in? Met deze wet zijn alle medische eisen voor juridische geslachtsregistratie vervallen. Ook de gang naar de rechter is niet meer nodig. Met de verklaring van één deskundige kan de transgender persoon naar de afdeling Burgerzaken van de gemeente gaan. En daar wringt de schoen. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft een wijziging voorgesteld in de Transgenderwet. Hij stelt voor om de procedure vermelding geslacht in geboorteakte te wijzigen door:
- het laten vervallen deskundigenverklaring
- personen van zestien jaar en ouder kunnen terecht bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van hun woonplaats voor een eerste of tweede wijziging
- een volgende wijziging kan via de rechtbank
- ook voor kinderen jonger dan zestien jaar wordt het mogelijk de vermelding van het geslacht te wijzigen. Dit kan via de rechtbank.
In Belgie
De wet van 10 mei 2007 is met de wet van 25 juni 2017 komen te vervallen. Wat houdt dit concreet in? Door de nieuwe wet worden alle medische eisen voor geslachtsregistratie geschrapt. Het enig wat telt is jouw overtuiging. Een verklaring op eer volstaat. Ook minderjarigen kunnen dankzij deze nieuwe wet beslissen hoe zij door het leven willen gaan. Vanaf 12 jaar kan de voornaam worden aangepast en vanaf 16 jaar kan ook de geslachtsregistratie worden gewijzigd zonder dat er zware eisen worden gesteld.