Internationale Dag van de Rare Loopjes
Vandaag staat in het teken van de Internationale Dag van de Rare Loopjes (The International Day of Silly Walks). De bron van deze dag ligt bij het Engelse Ministry of Silly Walks. Wellicht ben je nu je wenkbrauwen aan het fronsen en hangt er een groot vraagteken boven je hoofd. Als dat zo is dan leg ik het je even uit. The Ministry of Silly Walks is afkomstig uit één van de Monty Python’s Flying Circus sketches. Om precies te zijn uit aflevering 14 getiteld Face the Press (1970) met John Cleese in de hoofdrol. Zal vast wel op YouTube te vinden zijn. En als je gaat kijken houdt dan rekening met het jaartal waarin dit is opgenomen.
The Germans van Fawlty Towers
Misschien dat je wel de serie Fawlty Towers (1975-1979) kunt herinneren? Met de Spaanse ober “I know nothing, I’m from Barcelona” Manuel en de eigenaren Sybil en Basil Fawlty. Afijn, in dat hotel lopen de zaken niet altijd even soepeltjes. Op een gegeven moment hadden ze Duitse gasten en natuurlijk liep de boel weer in de soep. Basil Fawlty (John Cleese) probeert dan de boel te kalmeren door “het rare loopje te doen” (I’ll do the funny walk) waarbij hij Hitler imiteert. Hij loopt dan precies als de ambtenaar van The Ministry of Silly Walks
Wist je dat…..
…..sinds oktober 2018 in de gemeente Nissewaard in de kern Spijkenisse een “silly walk”-verkeersbord bij een voetgangersoversteekplaats is? Op het bord staat een man met bolhoed en aktetas die zijn been hoog de lucht in slingert afgebeeld.
Je suis Charlie
Op 7 en 9 januari 2015 wordt Frankrijk getroffen door islamistische terroristische aanslagen. De doelwitten waren de Parijse satirische krant Charlie Hebdo en een joodse supermarkt. Bij deze terreurdaden vielen zeventien doden waaronder twee politieagenten. Deze aanslagen raakte Frankrijk diep in haar hart en de hele wereld was geschokt. Het antwoord van de Franse bevolking was indrukwekkend, 4 miljoen mensen verzamelde zich in Parijs en liepen daar de Mars voor de Republiek.
Herdenking van de januari 2015 aanslagen
Om de aanslag op de redactie van 5 jaar geleden te herdenken zal de redacteur van Charlie Hebdo deelnemen aan verschillende openbare evenementen en komt er vandaag een speciale jubileumuitgave die gewijd is aan de nieuwe vormen van censuur. De stad Parijs zal deze ochtend de slachtoffers van de aanslagen van 7, 8 en 9 januari 2015 sober herdenken. De herdenking is voornamelijk bedoeld voor familieleden van de slachtoffers maar andere betrokkenen zijn ook welkom.
Internationale Programmeursdag
De allereerste Internationale Programmeursdag werd gehouden. In 2009 werd de dag verplaatst naar 13 september (in een schrikkeljaar op 12 september). Waarom op 12 of 13 september? In 2009 ondertekende de Russische president Dmitri Medvedev het regeringsbesluit om van “Internationale Programmeursdag” een officiële feestdag te maken. In dat besluit werd vermeld dat deze feestdag op de 256e dag van het jaar gevierd diende te worden. Waarom de 256e dag? Omdat een byte volgens het decimale stelsel 256 waarden kan hebben (van 0 tot 255) en computergegevens meestal in bytes worden verwerkt. Dat is de link naar de de 256e dag van het jaar.
Andere bekende programmeursdagen
- 4 april – sterfdag van Isidorus van Sevilla, de beschermheilige van het internet
- 13 september – (Russisch: День программиста)
- 8 oktober – Ada Lovelace Day (ALD)
- 10 december – geboortedag van Ada Lovelace; zij was de allereerste programmeur (m/v)
In China staat 24 oktober
In China staat 24 oktober als programmeursdag in de “dagen van” agenda. Er is voor deze dag gekozen omdat je 24 oktober ook kunt schrijven als 10-24. Nu wil het geval dat 1024 overeenkomt met 2 tot de macht 10 (binair 10000000000). Computers werken met binair genoteerde getallen (getallen die worden opgebouwd uit nullen en enen). En zie hier de verklaring voor 24 oktober. Makkelijker kan ik het niet maken.