Wereld Chocolade Dag
Er zijn 2 chocoladedagen die wereldwijd op de agenda staan, 7 juli en 13 september. Als ik het allemaal goed begrepen heb is het verschil het volgende: op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd en 13 september staat in de boeken als de geboortedag van Milton S. Hershey. Hij was een Amerikaanse banketbakker en filantroop maar bovenal was hij de oprichter van de Hershey Chocolate Company. Dat is de reden dat de Amerikaanse Nationale Banketbakkers Association heeft besloten om van 13 september dé Internationale Chocoladedag te maken.
Een mega chocolade evenement
Dit jaar zal het 3-daags choco-evenement Salon du Chocolat wel doorgaan, dit in tegenstelling tot 2020. Parijs zal de gastheer zijn, om precies te zijn Salon du Chocolat vindt plaats in Expo Porte de Versailles. En wel van 28 oktober tot 1 november. Sinds de eerste Salon du Chocola in 1994 heeft dit evenement maar liefst 17 landen verspreid over 4 continenten aangedaan. En heeft het gigantische bezoekersaantal van 11.5 miljoen getrokken. Ben je een chocoladeliefhebber dan mag je dit spektakel (of moet ik chocotakel zeggen) niet missen.
Chocoladefestivals in Nederland
Ondanks alle versoepelingen heeft de organisatie van het Chocoladefestival-Zutphen moeten besluiten om het festival, dat gepland stond op de laatste zondag van september, te annuleren. Dit geldt ook voor het Chocoa Festival. Als alternatief kan men zich aanmelden voor een online proeverij. Na aanmelding krijg je een proefpakket thuis, op 11 en 12 december staat de online proeverij gepland. Op 22 oktober 2022 wordt in het vestingstadje Hattem het 2-jaarlijkse chocoladefestival georganiseerd. Chocoholics uit heel Nederland demonstreren op het festival de laatste trends op chocola gebied. De genoemde data voor de festivals zijn onder voorbehoud.
Dag van het Sprookje
Natuurlijk komt het idee van Dag van het Sprookje uit de koker van de Efteling, dat kan gewoon niet anders. Sprookjes en Efteling horen bij elkaar, net zoals yin en yang. De datum 7 juli is niet random gekozen voor Dag van het Sprookje. Het getal zeven wordt namelijk veel gebruikt in sprookjes, denk maar aan de Zeven Dwergen, de Zevenmijlslaarzen of De wolf en de zeven geitjes. Sinds 2006 wordt aan Dag van het Sprookje vrij consequent jaarlijks aandacht besteed. Wat staat er op de rol voor 2021? Daar komen we op de dag zelf pas achter. Misschien mogen bezoekers zonder te betalen naar binnen? Als je dit gelooft, dan geloof je nog echt in sprookjes. 😉
Werelddag van Vergiffenis
In 1994 hing de christelijke filantropische organisatie “The Christian Embassy of Christ’s Ambassadors” in het centrum van Victoria (British Columbia) een spandoek op waarop te lezen stond dat het die dag de Nationale Dag van Vergiffenis was. Deze dag kreeg zo veel media-aandacht dat de organisatie besloot de dag om te dopen tot Wereldwijde Dag van Vergiffenis om zo de boodschap tot over de landsgrenzen te verspreiden. Ben jij iemand die vind dat je niemand hoeft te vergeven denk dan aan wat Mahatma Gandhi hierover zegt: The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.
Oorsprong Internationale Dag van Vergiffenis
De Internationale Dag van Vergiffenis werd in 1996 door Robert Plath geïnitieerd om de helende kracht van het kunnen vergeven te eren. Hij koos de eerste zondag in augustus uit om de Wereldwijde Dag van Vergiffenis te houden, dit jaar zou dat op 6 augustus zijn. Of dat het doorgaat weet ik niet zeker.