3e editie Wereld Gierzwaluw Dag
World Swift Day (WSD) zet wereldwijd de Gierzwaluw in het zonnetje. De gierzwaluw wordt gezien als de meest fascinerende en mysterieuze vogel wiens voortbestaan wordt bedreigd. Wereld Gierzwaluw Dag is een initiatief van Swifts Without Frontiers. In 2018 werd dit project, met steun van Dr. Jane Goodall, een vereniging. De eerste editie van deze dag werd gehouden in 2019. Dat jaar werden in 39 landen meer dan 100 “fysieke” evenementen en honderden publicaties (zowel in de “traditionele” als in sociale media) georganiseerd. Ondanks COVID-19 werd vorig jaar in 48 landen op 7 juni specifiek aandacht gegeven aan de gierzwaluw.
Ben jij een vriend van de gierzwaluw?
Het gierzwaluwseizoen heeft in sommige landen door het koude en natte voorjaar enige vertraging opgelopen. Desalniettemin worden alle vrienden van de, wereldwijd 96 gevonden soorten, gierzwaluwen gevraagd om dit jaar een kleinschalige activiteit en/of een virtuele activiteit te organiseren. En ruchtbaarheid te geven aan Wereld Gierzwaluw Dag. Dat kan je doen door op social media de hastag #worldswiftday en #WSD2021 te gebruiken.
Werelddag voor Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is het ontbreken van gevaren in voedsel die de gezondheid van mensen van alle leeftijden in gevaar brengen; in het bijzonder kinderen onder de 5 jaar en personen die in lage-inkomenslanden wonen. Door voedsel overgedragen gevaren kunnen microbiologisch, chemisch of fysisch van aard zijn en zijn vaak onzichtbaar voor het blote oog. Denk hierbij aan bacteriën, virussen of residuen van bestrijdingsmiddelen. Voedselveiligheid speelt een cruciale rol van productie tot oogst, verwerking, opslag, distributie, helemaal tot bereiding en het consumeren.
De WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) faciliteren samen de naleving van Werelddag voor Voedselveiligheid, in samenwerking met de lidstaten en andere relevante organisaties.
Thema 2021: Safe food now for a healthy tomorrow
Het thema van dit jaar, Veilig voedsel nu voor een gezonde toekomst, benadrukt dat de productie en consumptie van veilig voedsel direct en op lange termijn voordelen heeft voor mens, planeet en economie. Het herkennen van de systemische verbanden tussen de gezondheid van mensen, dieren, planten, het milieu en de economie zal helpen te voldoen aan de behoeften van de toekomst.
Europese Tourette Dag
Op de Europese Tourettedag wordt om extra aandacht en begrip gevraagd voor het syndroom van Gilles de la Tourette. Want helaas klopt het beeld wat de meeste mensen hebben over Tourette niet. Het is niet alleen maar schelden en vloeken. Bij meer dan 80% klopt dit beeld over mensen met Tourette niet. Het syndroom van Gilles de la Tourette (of kortweg ‘Tourette’) is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet ritmische beweging of geluid. Maar niet iedereen met tics heeft ook Tourette!
Wanneer ontstaat Gilles de la Tourette?
Het ontstaat in de kindertijd, vaak tussen het vierde en zesde levensjaar. Gedurende het verloop ontstaan er meer en complexere tics die tussen het tiende en twaalfde jaar tot een piek leiden. In de tienertijd nemen de tics meestal af. Ongeveer één derde van de volwassenen blijft echter ernstige tics houden. Mensen met Tourette zijn ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving, soms hebben ze hier meer last van dan de tics.
Europese Tourettedag in Nederland
Vandaag organiseert de Nederlandse patiëntenorganisatie Stichting Gilles de la Tourette een online vraag en antwoord sessie. Het thema van 2021 is Leer Ons Kennen (#LeerOnsKennen). Om 19.30 gaan een aantal Touretters over hun aandoening vertellen. Je kunt je vragen stellen aan de Touretters Zafanya, Anne Linde, Leonie, Hanna en Marvin.
Vandaag beginnen ook 4 weken en is er nog 1 “dag van”:
- Chocolade-ijs dag
- Prokkelweek (→ fysiek en virtueel ontmoeten)
- Internationale Archiefweek (→ webinairs)
- De Week van het Spannende Boek
- Week van de Digitale Radio