afbeelding versterkt women's march

7 maart – Women’s March Nederland | Dag van de Brandweergeschiedenis | Grootmoederdag (BE) | Internationale Dag van de Cornflakes | Wereld Glaucoom Week

Women’s March in Nederland

Op 7 maart organiseert Women’s March Nederland haar vijfde landelijke demonstratie in Amsterdam. Niet in de vorm van een bewegende stoet, maar statisch, met maximaal 500 deelnemers in het Nelson Mandelapark. Je kan daar alleen maar lijfelijk bij aanwezig zijn als je van te voren een plekje hebt toegewezen gekregen. De organisatie roept ook met klem dat je NIET naar het Nelson Mandelapark moet komen. Wil je er toch bij zijn dan kun je thuis via een livestream meekijken via deze website en de social media kanalen van Women’s March Nederland. In Eindhoven wordt vandaag ook een Women’s March georganiseerd. Het thema van het Eindhovense protest is: Gendergerelateerd geweld in COVID.

Women’s March is een demonstratie

Wij demonstreren:

  • om de retoriek van verdeeldheid en haat en de opkomst van xenofobie in dit land en over de hele wereld te verwerpen. Racisme en seksisme dreigen de zwaar bevochten vrijheden terug te draaien en de vooruitgang een halt toe te roepen.
  • samen omdat onze toekomst er vanaf hangt. Tenzij onze toekomst wordt gevormd door de stemmen van alle vrouwen (cis/trans/x) – inclusief vrouwen van kleur, moslimvrouwen, vrouwen met een beperking en queer vrouwen – zal de wereld er armer door zijn.
  • om onze democratie terug te eisen en de belangen van alle vrouwen in de politieke ruimte te brengen.

Internationale Vrouwendag

Zoals gebruikelijk is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Met elk jaar een ander thema. Het thema voor 2021 is: Invloed met Impact. Op internationale-vrouwendag.nl staat te lezen dat het thema positiviteit uit dient te stralen. Waarom is er niet gekozen voor het woord moet? Want dat betekent uit dient te uiteindelijk. Terugkomend op het thema. Persoonlijk vind ik impact een lastig woord. In impact ligt een belofte schuil, positief of negatief. Het impliceert so wie so dat er een bepaald resultaat en doel behaald moet worden. Maar is dat voor de lange of de korte termijn? Wanneer heb je impact die er toe doet?

Zoals er al gesteld werd moet het thema positiviteit uitstralen dus we gaan voor een positief resultaat. Veranderingen voor de lange termijn zoals meer vrouwen in de politiek, een gelijkwaardige positie voor meisjes en vrouwen in onze maatschappij, economische zelfstandigheid maar ook huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. En hoe kan dat beter dan met een vrouw aan het roer? Jij kunt dus op 15, 16 of 17 maart bepalen of je ook invloed met impact wilt of dat je uiteindelijk toch door knieën gaat en kiest voor de korte-termijn-impact.

Wereld Glaucoom Week

Tijdens de Wereld Glaucoom Week worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen in heel Nederland activiteiten georganiseerd, van oogdrukmetingen tot informatiebijeenkomsten, maar ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien. In verband met COVID-19-maatregelen worden door ziekenhuizen online evenementen georganiseerd.

Wat is glaucoom?

In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten, dat klopt, maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.

Wat veroorzaakt de te hoge oogdruk?

De hoge druk kan worden veroorzaakt door ophoping van vocht in de oogbol maar kan ook door een aantasting van de gezichtszenuw worden veroorzaakt. De gezichtszenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen, dus super belangrijk. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken. Een snelle diagnose is belangrijk omdat de oogzenuw in korte tijd blijvende schade kan oplopen.

Enkele voorbeelden van de risicofactoren:

  • hoge oogdruk
  • erfelijkheid
  • negroïde afkomst
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • hart- en vaatziekten
  • dun hoornvlies
  • lage bloeddruk
  • oogzenuwafwijkingen
  • hoge bijziendheid

Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2% glaucoom. Regelmatig laten controleren is belangrijk!

Onderstaande dagen verdienen ook onze aandacht:

Deel dit bericht