7 november – Dag van de Misofonie | Dag van de Merlot | Dag van de Medische Fysica | Dag van het Sportonderzoek | Dag van de Afrikaanse Schrijvers

Dag van de Misofonie

Dag van de Misofonie is een initiatief van de patiëntenvereniging Vereniging Misofonie Nederland. Deze patiëntenvereniging werd op 7 november 2014 opgericht en om bij dit jubileum stil te staan werd gekozen om een dag te claimen op de “dagen van kalender”. Tis niet zo dat er alleen maar activiteiten op Dag van de Misofonie zijn gepland, het hele jaar worden er activiteiten opgezet. Vandaag is de dag dat er door de pers en op social media meer aandacht besteed wordt aan de hersenaandoening misofonie.

Wat is misofonie?

Laten we eerst eens een paar voorbeelden geven van wat misofonie niet is; tis geen aanstellerij of iets wat vanzelf overgaat als je ouder wordt. Het is ook geen persoonlijkheidsstoornis of een vorm van autisme. Het is helemaal geen puberale manier om zich tegen de ouders af te zetten. Zo, dat is duidelijk! Maar wat is het dan wel?

In het kort komt het hier op neer. Specifieke geluiden zoals bijvoorbeeld smakken of eten wekken bij mensen met misofonie hevige negatieve gevoelens zoals extreme woede, haat of afschuw op. Hoeveel mensen hier last van hebben is erg onduidelijk, ik heb percentages voorbij zien komen die variëren van 3% tot en met 20% van de bevolking. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over misofonie.

Internationale dag van de Merlot

De liefhebbers van de wijn Merlot hebben niet echt een Dag van de Merlot nodig om een flesje te openen. Voor hun is het eigenlijk elke dag wel een dag van de Merlot. Als ik je zou vragen wat de meest geplante druif in Bordeaux is zouden velen van jullie misschien wel Cabernet Sauvignon zeggen. Helaas, je gaat niet door naar de tweede ronde. De meest voorkomende druivenras in de rode Bordeaux-wijnen is de Merlot (50%) en een goede tweede is de Cabernet Sauvignon (30%).

Merlot en stoofpotje, een gouden combinatie

Merlot is niet alleen populair in Bordeaux. Het is zelfs de meest geplante druif in Frankrijk! Merlot wordt ook met succes geplant in onder andere Zwitserland, Australië en Argentinië. Maar volgens de kenners komt de beste Merlot uit de Bordeaux streek. Ik heb me overigens ook laten vertellen dat in een stoofpotje de Australische Merlot het bijzonder goed doet. Om dat te testen heb ik maandag (met hulp van partner en bonuszoon) een stoofpotje gemaakt en daarin de Australische Merlot verwerkt. Het was ontzettend lekker!

Internationale Dag van de Medische Fysica

De organisator van de Dag van de Medische Fysica (International Day of Medical Physics) heeft voor 2019 gekozen voor het volgende thema: It’s a Medical Physics World! Saillant detail: de Dag van de Medische Fysica wordt ieder jaar op de verjaardag van Maria Salomea Skłodowska-Curie gevierd. Beter bekend onder de naam Marie Curie. Je weet wel, die Pools-Franse schei- en natuurkundige die een pionier op het gebied van de radioactiviteit was.

Wat is dat, medische fysica?

Het vakgebied medische fysica doet onderzoek naar de natuurkundige aspecten van het menselijk lichaam. Het omvat daarmee vakgebieden als fysiologische meettechnieken, elektrocardiografie, circulatie en bewegingsleer, maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar medische beeldvorming.

Heel kort door de bocht gezegd is medische fysica een onderdeel van de natuurkunde die ingezet wordt in de gezondheidszorg. Medische fysica gaat ondermeer over de stroming door vaten, over uitwisseling van gassen en weefselelasticiteit. En het is een onderdeel van de opleidingen in de geneeskunde, tandheelkunde en gezondheidswetenschappen.

Onderstaande dagen worden ook niet vergeten:

Deel dit bericht