6e editie Internationale Dag van de Medische Fysica
De Dag van de Medische Fysica is door de Internationale Organisatie voor Medische Fysica (IOMP) in het leven geroepen om medische fysica meer bekendheid te geven. Leuk detail: deze dag wordt ieder jaar op de verjaardag van Maria Salomea Skłodowska-Curie gevierd. Beter bekend onder de naam Marie Curie. Je weet wel, die Pools-Franse schei- en natuurkundige die een pionier op het gebied van de radioactiviteit was.
Wat houdt medische fysica in?
Medische fysica is het academische vakgebied dat de toepassing van methoden en technieken uit de natuurkunde in de geneeskunde onderzoekt. Tevens doet het vakgebied onderzoek naar de natuurkundige aspecten van het menselijk lichaam. Het omvat daarmee vakgebieden als fysiologische meettechnieken, elektrocardiografie, circulatie en bewegingsleer, maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar medische beeldvorming. (bron: Wikipedia)
Thema voor IDMP 2018
Volgens de organisator van de International Day of Medical Physics (IDMP) is de meest voorkomende reden dat mensen kiezen voor het beroep van medische fysicus dat je in die professie mensen kan helpen. Het thema van dit jaar sluit daar op aan: Medical Physics for Patient Benefit.
Nobelprijs voor Natuurkunde 2018
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers die samen verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van twee zeer praktisch toepasbare gereedschappen die gebruikmaken van laserlicht. De drie knappe bollen zijn de uitvinder van de optische pincet de 96-jarige Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland. Deze laatste twee hebben een techniek ontwikkeld hebben om super korte en krachtige laserpulsen te produceren.
Dat Donna Strickland een Nobelprijs wint is wel een extra vermelding waard want zij is pas de derde vrouw in de geschiedenis die de Nobelprijs voor Natuurkunde ontvangt. Haar illustere voorgangers waren Maria Goeppert Mayer, die in 1963 de prijs kreeg en Marie Curie die als eerste vrouw in 1903 de Nobelprijs kreeg.
Divali dag
Het Hindoestaans Lichtjesfestival Divali (of Diwali, Deepavali of Deevali) is één van de belangrijkste feesten van het hindoeïsme en vind haar oorsprong in India. Tijdens dit festival wordt de Hindoegodin van het licht, Lakshmi, vereerd. In heel India versieren mensen zich met kleurrijke bloemenkransen of poeders, maar niet alleen mensen ook honden en koeien krijgen een beurt. Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Het is een feest voor iedereen en wordt door Hindoestanen over de hele wereld gevierd, zo ook door de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland.