8 april – Internationale Dag van de Roma

Internationale Dag van de Roma

De hierboven afgebeelde vlag is de Internationale vlag van de Roma, deze vlag werd in 1933 ontworpen door de Algemene Unie van de Roma van Roemenië.De vlag is sinds 1971 de officiële vlag van de Roma, een volk zonder land. De kleuren blauw en groen staan voor hemel en aarde, in het midden staat een chakra afgebeeld. De chakra is een verwijzing naar de nomadische levensstijl van de Roma.
Tot volkslied werd gekozen: Djelem, djelem. De melodie is een Servisch Roma liefdeslied, de tekst werd in 1969 geschreven door Aleksandar Petrović en deze verwoord wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met hen is gebeurd.

Waar komen de Roma oorspronkelijk vandaan?

In 2012 zijn onderzoeksresultaten van de studie naar het DNA van mannen uit 13 Roma-groepen uit heel Europa gepubliceerd in Current Biology. Ook het Erasmus MC heeft aan dit onderzoek meegewerkt.
Dit onderzoek naar de genetische oorsprong laat zien dat de bakermat van de Roma in Noordwest-India ligt.
De Roma diaspora, de verspreiding van volkeren, begon ongeveer 1500 jaar geleden. De Europese verspreiding van de Roma was ongeveer 900 jaar geleden en ging via de Balkan. Dat verklaart ook waarom de meeste Roma vandaag de dag nog wonen in de Balkan landen.

Wereldwijd leven er nu naar schatting ongeveer tussen de 10-12 miljoen Roma, en dit is echt een schatting omdat geen enkel land een correcte telling heeft.
Je kunt het Romavolk onderverdelen in groepen, de vijf belangrijkste volgen nu:
1) Erlides – leven vooral in Zuid-Europa
2) Kale – leven voornamelijk op het Iberisch Schiereilanden Noord-Afrika
3) Kalderari – leven vooral op de Balkan
4) Romnichal – leven voornamelijk in Groot-Brittannië en Noord-Amerika
5) Sinti – de meeste Sinti leven in Frankrijk, Duitsland en de Benelux

Deze onderverdeling is vooral gebaseerd op woonplaats.

Wat betekent Roma eigenlijk?

Roma is het meervoud van Rom en betekent “mensen” of “echtgenoot” in het Romani ( zigeunertaal ).

In Nederland maken we een onderscheid tussen Sinti en Roma, het verschil heeft te maken met datum van vestiging in Nederland. Met Roma wordt bedoeld de groep mensen die voornamelijk uit Oost-Europa komen en zich in de negentiende en twintigste eeuw in Nederland vestigden.
Met Sinti bedoelen we de mensen die uit Frankrijk en Duitsland komen en die zich tussen 1900 en 1920 hier hebben gevestigd.
Maar vergeet niet dat de Sinti en Roma al vanaf de dertiende eeuw worden gesignaleerd in Nederland.

Wist je dat tijdens de Holocaust van de Roma in WOII naar schatting tussen de 220.000 en 1,5 miljoen* Roma zijn vermoord?

*Een nauwkeurige schatting is onmogelijk te maken omdat het onduidelijk is hoeveel Romafamilies er voor de vervolging leefden in Europa.

Deel dit bericht