Wandel-naar-je-Werk-dag of wandelen tijdens?
Door het rondwarende covid-19-virus heeft organisator Wandelnet besloten om Wandel-naar-je-Werk-dag dit jaar om te dopen tot Wandel-tijdens-je-Werk-dag. Mijn inziens kunnen beiden vandaag worden gehanteerd. Want ook al wordt er aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te werken, dit kan helaas niet altijd. De conducteur, de IC-verpleegkundige of de vakkenvuller kunne niet thuis werken. Dus ik moedig iedereen uit die niet thuis (kan) werkt om zich te committeren aan de naar- je-werk variant.
Waarom je aan de Wandel-naar-je-Werk-dag mee zou moeten doen?
Ik ga het nu niet hebben over het milieu, dat weten we allemaal. Dat het gezond is weten we ook, toch? Persoonlijk vind ik dat wandelen ontspannend werkt. Als je alleen wandelt heb je alle tijd om je gedachten eens op een rijtje te zetten. Met meerdere lopen is gewoon gezellig, je kunt stilzwijgend naast elkaar wandelen of lekker lopen keuvelen. Werk je niet? Maak dan toch vandaag een ommetje. Altijd goed voor je!
Dag van de Bril
De voormalige 3FM radio-dj Giel Beelen riep enkele jaren geleden 8 april uit tot “Dag van de Bril” en riep collegae dj’s, nieuwslezers en bekende Nederlanders op om 8 april een bril op te zetten in plaats van de contactlenzen in te doen. Want voor een bril hoef je je absoluut niet te schamen, het is modieus en soms staat het mensen het ook gewoon goed. Om de dag kracht bij te zetten posten vandaag veel mensen op sociale media een foto van zichzelf met een (wc)bril op, en dat noemen we dan heel toepasselijk een #brilfie.
Werelddag voor Neurochirurgie
Op de geboortedag van de man die bekend zou worden als de vader van de neurochirurgie wordt de Werelddag voor Neurochirurgie gevierd. Wie die man is? Dat is Harvey Cushing, geboren 8 april 1869 geboren in Cleveland, Ohio. Op 18-jairge leeftijd vertrok hij naar de universiteit in Yale. Daar blonk hij niet alleen uit in studeren, hij was ook een begenadigd atleet. Na Yale ging Cushing van 1891-1895 naar de Harvard Medical School waar hij excelleerde.
Toen hij in 1894 nog student was, zag hij een patiënt tijdens een operatie sterven aan de effecten van ether. Cushing en zijn collega-student Amory Codman bedachten de eerste anesthesiekaart om zowel chirurg als anesthesist te helpen bij het bewaken van pols, ademhaling en temperatuur. De innovatie werd al snel op grote schaal toegepast, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van het sterftecijfer door anesthesie. Dat was het eerste waar hij naam meemaakte.
Daar bleef het niet bij. Hij had een zeer productieve carrière. In het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Dr. Cushing veel van de chirurgische basistechnieken om de hersenen te opereren. Hierdoor werd hij een van de meest vooraanstaande leiders en experts in het veld. Onder zijn invloed werd neurochirurgie een nieuwe en autonome chirurgische discipline. En daar staan we bij stil vandaag.
Onderstaande dag en gebeurtenis mogen we niet vergeten
Onderstaande dagen en week hebben een andere invulling of zijn afgelast
- Holocaust Herdenkingsdag (Jom Hasjoa) (→ online vanaf 19.00)
- 14e editie Week van de Klassieken (→ alle evenementen zijn in digitale vorm)