Aarde Rotatie Dag
De reden dat we vandaag Aarde Rotatie Dag (Earth Rotation Day) vieren is dat op 8 januari 1851 de Franse natuurkundige Léon Foucault in de kelder van zijn huis met een slinger van slechts 2 meter en een gewicht van 5 kilogram ontdekte dat de aarde ronddraait. Om de wereld te overtuigen pakte hij het groots aan. In het Panthéon (Parijs) werd aan een 67 meter lange koord een bol van 28 kg opgehangen. Op de vloer van het Panthéon kwam een laagje zand. Door de slingerbeweging werd er een klein streepje door het zand getrokken. Et voilà! Hiermee werd en plein public aangetoond dat de aarde draaide. Chapeau Foucault!
Waardoor draaide in 2020 de aarde sneller?
Er is iets geks aan de hand. De 28 snelste dagen (sneller dan 24 uur) vonden allemaal plaats in 2020. We kunnen covid-19 niet overal de schuld van geven natuurlijk maar wat is er aan de hand? De aarde heeft zijn omwentelingen rond zijn as milliseconden sneller voltooid dan gemiddeld ooit is gemeten in 60 jaar. In Jip en Janneke taal: elke dag duurt minder lang dan 24 uur. We hoeven niet meten aan het hamsteren te slaan omdat allerlei onheil hier door op ons afkomt. Het gebeurt vaker. Want wat ik niet wist is dat de rotatie van de planeet altijd anders is. Dat kan liggen aan een verandering in de atmosferische druk, door klimaatverandering, wind, oceaanstromingen en bewegingen van de aardkern.
Astronomische tijd
Dat de astronomische tijd afwijkt is ongemakkelijk voor internationale tijdopnemers. Zij maken gebruik van de uiterst nauwkeurige atoomklokken om de Coordinated Universal Time (UTC) te meten. Dat is de tijd waarmee iedereen zijn klok instelt. De atoomtijd synchroon houden met de zonnetijd is belangrijk om satellieten en andere communicatieapparatuur synchroon te houden. Wanneer de astronomische tijd meer dan 0,4 seconden afwijkt van UTC, krijgt UTC een aanpassing. Dan wordt een schrikkelseconde toegevoegd. De meest recente toevoeging van een schrikkelseconde was op 31 december 2016.
Negatieve schrikkelseconde
Volgens Time and Date hebben wetenschappers door de recente versnelling in de draaiing van de aarde voor het eerst gesproken over een negatieve schrikkelseconde. In plaats van een seconde toe te voegen, moet er waarschijnlijk er eentje af. Dat komt omdat de gemiddelde lengte van een dag 86.400 seconden is, echter een astronomische dag in 2021 zal gemiddeld 0,05 milliseconden korter klokken. In de loop van het jaar komt dat neer op een vertraging van 19 milliseconden in atoomtijd. Wat de heren wetenschappers uiteindelijk gaan besluiten is nog onzeker.
Elvis Presley
Even een korte opfriscursus: Elvis Presley wordt ook wel The King of Rock and Roll genoemd. Hij werd geboren op 8 januari 1935 en overleed op 16 augustus 1977 op zijn landgoed Graceland. Hij heeft 23 jaar gezongen en in die tijd 134 liedjes gemaakt. In juli 1954 nam Elvis Presley bij Sun Records zijn eerste plaat op. Zijn eerste single “That’s All Right” werd zo’n succes dat Elvis op slag beroemd werd. Mijn favoriete single? Wooden Heart.
Elvis heeft in maar liefst 33 bioscoopfilms gespeeld, waaronder Jailhouse Rock. De Bredanaar Dries van Kuijk, beter bekend als Colonel Parker, was de manager van Elvis. In 1967 trouwde Elvis met Priscilla Ann Beaulieu en een jaar later (1 februari 1968) werd hun dochter Lisa-Marie geboren. De meeste mensen zijn wel van overtuigd dat Elvis is overleden maar er lopen mensen rond die nog heilig geloven dat The King nog leeft.
Wereld Typendag
De roots van Wereld Typendag (World Typing Day) liggen in Maleisië. World Typing Day is oorspronkelijk bedacht door Team TAC (Typo Auto Corrector). Mede organisatoren zijn het STC-team (Speed Typing Contest) van JCI (Junior Chamber International) Mines. Men wil met deze dag jonge mensen enthousiasmeren om nauwkeurige en efficiënter in het Engels te typen. Als ondersteuning heeft Team TAC de SecondKey ontworpen. Dat is een computerprogramma dat automatisch verkeerde Engelse spellingen corrigeert.
Door COVID-19 verzet of veranderd qua invulling:
- Aardbeiendag (→ verzet naar dinsdag 29 juni 2021)