Geboortdeag Elvis Presley
Speciaal voor de jongere onder ons die niet weten wie Elvis Presley was volgt een beknopte biografie: Elvis Presley werd en wordt ook wel The King of Rock and Roll genoemd. De geboortedag van Elvis Presley valt op 8 januari 1935 en overleed op 16 augustus 1977 op zijn landgoed Graceland. Hij heeft 23 jaar gezongen en in die tijd 134 liedjes gemaakt. In juli 1954 nam Elvis Presley bij Sun Records zijn eerste plaat op. Zijn eerste single That’s All Right Mama werd zo’n succes dat Elvis op slag beroemd werd. Elvis heeft in maar liefst 33 bioscoopfilms gespeeld, waaronder Jailhouse Rock. De Bredanaar Dries van Kuijk aka Colonel Parker was de manager van Elvis.
Wat is jou favoriete single van Elvis Presley?
Op zijn sterfdag was ik 14 lentes jong en het nieuws van zijn overlijden ging als een lopend vuurtje in de rondte. Doordat zijn dood onverwachts kwam sloeg het in als een bom. Kun je vergelijken met de impact die de dood van Amy Winehouse of David Bowie hadden. Elvis was een levend legende, een icoon van de popmuziek. En wie kende er toentertijd geen liedje van Elvis Presley? Mijn favoriete single van Elvis Presley? Muss i denn zum Städtele hinaus (Wooden Heart) uit de film G.I. Blues.
Aarde Rotatie Dag
Wat geen verrassing zal zijn is dat de aarde om haar as draait en daar 24 uur over doet. We voelen vrijwel niets van het feit dat de aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaal kracht als gevolg van haar rotatie. Anders gezegd: de aarde is zo groot en heeft zo veel massa dat de zwaartekracht ons voldoende naar beneden trekt om er niet van af te vallen.
Wat je misschien niet weet is dat de snelheid van de rotatie van de aarde van dag tot dag, van jaar tot jaar kan veranderen. Dus een ware zonnedag is niet precies 24 uur, kan een seconde of wat schelen. Daarom maken we soms gebruik van de schrikkelseconde om de tijd weer in de pas te laten lopen.
Wat is een zonnedag?
Een zonnedag is de tijd die de aarde nodig heeft om een omwenteling te maken om haar as ten opzichte van de zon. Een zonnedag duurt 24 uur. Na deze tijd staat de zon vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek. Een sterrendag is de tijd die de aarde nodig heeft om een omwenteling te maken om haar as ten opzichte van de verre sterren. Zo’n dag duurt 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Na deze tijd staan de verre sterren vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek. Dus 365 zonnedagen is hetzelfde als 366 sterrendagen.
Astronomische tijd
Dat de astronomische tijd afwijkt is ongemakkelijk voor internationale tijdopnemers. Zij maken gebruik van de uiterst nauwkeurige atoomklokken om de Coordinated Universal Time (UTC) te meten. Dat is de tijd waarmee iedereen zijn klok instelt. De atoomtijd synchroon houden met de zonnetijd is belangrijk om satellieten en andere communicatieapparatuur synchroon te houden. Wanneer de astronomische tijd meer dan 0,4 seconden afwijkt van UTC, krijgt UTC een aanpassing. Dan wordt een schrikkelseconde toegevoegd. De meest recente toevoeging van een schrikkelseconde was op 31 december 2016.
Slinger van Foucault
De reden dat we vandaag Aarde Rotatie Dag vieren komt omdat op 8 januari 1851 de Franse natuurkundige Léon Foucault in de kelder van zijn huis met een slinger van slechts 2 meter en een gewicht van 5 kilogram ontdekte dat de aarde draaide. Om de wereld te overtuigen pakte hij het groots aan. In het voorjaar van 1851 hing hij in het Panthéon (Parijs) aan een 67 meter lange koord een bol van 28 kg op. Uit de onderkant van de bol stak een markeerpen en op de vloer, ter hoogte van de omkeerpunten van de slinger, lag een ring van vochtig zand. De essentie van de proef was dat de plek waar de pen om de 16 seconden door het zand ploegde, beetje bij beetje verschoof.
Na vijf uur was het slingervlak over zon zestig graden gedraaid, met de wijzers van de klok mee. Die draaiing is schijn: in werkelijkheid houdt dit vlak, zo leert de klassieke mechanica, zijn oriëntatie vast, zij het ten opzichte van de vaste sterren. Dus verraadt de slinger de aardrotatie. Et voilà! Hiermee werd en plein public aangetoond dat de aarde draaide. Chapeau Foucault!
Wereld Typendag
De roots van Wereld Typendag (World Typing Day) liggen in Maleisië. World Typing Day is oorspronkelijk bedacht door Team TAC (Typo Auto Corrector). Mede organisatoren zijn het STC-team (Speed Typing Contest) van JCI (Junior Chamber International) Mines. Men wil met deze dag jonge mensen enthousiasmeren om nauwkeurige en efficiënter in het Engels te typen. Als ondersteuning heeft Team TAC de SecondKey ontworpen. Dat is een computerprogramma dat automatisch verkeerde Engelse spellingen corrigeert.