Dag van de Zeesleepvaart
Vandaag staat Maassluis in het teken van het varen met en beleven van historische stoom- en motorsleepboten. In de buitenhaven liggen de deelnemende historische, net zoals de Rigel van het Zeekadettenkorps Maassluis en diverse gastschepen van buiten de stad. Kijken naar schepen is natuurlijk mooi maar meevaren is helemaal te gek. Vandaag heb je de mogelijkheid om op de stoomzeesleper Furie uit 1916 en de Terschellingse zeesleepboot Holland uit 1951 mee te varen.
Het Nationaal Sleepvaart Museum is vandaag ook open voor bezoek. Helaas gooit het verwachte weer roet in het eten, daarom heeft de organisatie van Dag van de Zeesleepvaart de Maritieme Markt en de optredens van de shantykoren gecanceld.
Wat is Luilak?
Luilak is waarschijnlijk terug te voeren naar voorchristelijke tijden en moet gezien worden als de verjaging van de stervende winterdemon. De Luilak die wij kennen komt oorspronkelijk uit West-Friesland. Daar was de traditie dat degene die op de zaterdag vóór Pinksteren het laatst uit zijn bed kwam (of er werd eruit gejaagd) de rest van het gezin op “Luilakbollen” moest trakteren. Je snapt wel dat alle kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om zeker niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken. Globaal genomen wordt tegenwoordig Luilak gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.
Nacht van Kunst en Wetenschap
De Nacht van Kunst & Wetenschap keert na 2 jaar afwezigheid (laatste in 2016) weer terug met een spetterend programma. Meer dan 150 acts waaronder wetenschappelijke experimenten, lezingen, workshops, tentoonstellingen, muziek, theater en dans. Kortom deze nacht is de binnenstad van Groningen het episch centrum voor kunst en wetenschap! En natuurlijk ontbreekt de bekende Nederlander niet, zo kun je Tim Hofman, Roxeanne Hazes, Greg Shapiro en Kate Zernike in het wild tegen komen. Klik hier voor een ticket en voor meer informatie over “de nacht”.
Nationale Tuinweek: van 8 t/m 16 juni
De Nationale Tuinweek is een evenement van de vereniging Groei & Bloei en heeft als doel een groenere omgeving te creëren. De week eindigt met het Open Tuinenweekend op 15 en 16 juni. Het thema van 2019 is: De levende tuin. Afijn, de Tuinweek is een week die bol staat van groene activiteiten kriskras door Nederland; van een fietstocht tot een tuinconcert. Klik hier voor meer informatie en hier voor een overzicht van de evenementen.