Zero Plastic Week
Het is natuurlijk niet geheel toevallig dat Zero Plastic Week begint op de dag dat Wereldoceanendag staat gepland. Plastic heeft namelijk een verstikkende werking op onze zeeën en oceanen. Om het plastic zwerfafval op land en in de zee terug te dringen heeft het Europese Parlement daarvoor een wet aangenomen. Vanaf volgend jaar gaan de volgende producten op de Europese markt in de ban: plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, plastic rietjes, plastic wattenstaafjes, plastic ballonstokjes, lichtgewicht plastic tasjes en producten van oxo-afbreekbaar plastic en piepschuim verpakkingen
Plastic belandt in onze voedselketen
Deze producten zijn namelijk goed voor meer dan 70% van al het zwerfvuil op (en in) zee. Dit afval hoopt zich op in zeeën en vervuilen de oceanen en stranden, Gevolg? Deze gedumpte plastic overblijfselen worden door dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, vis en schaaldieren aangezien voor voedsel en dus opgegeten. Ergo, het belandt in onze voedselketen. Dus zonder dat de vis- en zeevruchten liefhebber daar bij stil staat eet hij meer dan alleen een visje. Hij krijgt er namelijk jaarlijks 11.000 minuscule stukjes plastic gratis en voor niks bij.
Het principe van de Zero Plastic-Week
Meedoen aan Zero Plastic Week is niet moeilijk en bovendien gratis. Het enige wat van je gevraagd wordt is om een week lang geen nieuwe plastic producten te kopen. Maar ook geen producten die verpakt zijn in plastic. Wat je in huis hebt gebruik je gewoon, en voor de rest zul je alternatieven moeten verzinnen. Heb een aantal ideeën bij elkaar gesprokkeld:
- was je handen met een stuk zeep in plaats van vloeibare uit een plastic flacon
- koop wijn in een glazen fles met een natuurlijke kurk
- koop statiegeldverpakkingen
- neem je lunch in een broodtrommel mee naar je werk/school
- gebruik geen waterflesjes maar hervulbare flesjes
- neem je eigen mok mee naar het werk
- maak je eigen allesreiniger van bijvoorbeeld citroen en azijn
Wereldoceanendag
Als ik nu vraag: wat zijn de longen van de aarde? Zal het merendeel van ons roepen: dat is het tropische regenwoud in Zuid-Amerika. Dan heb ik een teleurstellende boodschap voor je. Dat antwoord is niet goed. Het antwoord moet zijn: de oceanen! Het tropische regenwoud in Zuid-Amerika neemt wel ongeveer 20% van de totale zuurstofproductie voor haar rekening maar gebruikt zelf weer net zoveel. Schieten we dus niet veel mee op.
De oceanen zijn onze redders in nood. Zij nemen 70% van de wereldwijde zuurstofproductie voor hun rekening. En het mooiste is, de organismen die hiervoor verantwoordelijk zijn hebben zelf geen zuurstof nodig. De oceanen hebben nog meer belangrijke functies. De oceanen regelen het klimaat, zij vormen een bron van voedsel en geneesmiddelen, ze zijn de “woning” waarin enorm veel dieren leven en nog veel meer!
Onderstaande dag en week staan ook gepland voor vandaag:
Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Dag van de BOA (→ afgelast- mogelijk later dit jaar)
- Dutch Technology Week (→ gaat online)