Internationale Vrouwendag
Is dat nu nou nog steeds echt nodig die Internationale Vrouwendag? Ja, een Internationale Vrouwendag is anno 2020 nog steeds nodig. Ondanks dat er enige vooruitgang is geboekt gaat wereldwijd gezien de verandering voor de meeste vrouwen en meisjes gewoon te langzaam. Laten we eerlijk zijn, geen enkel land kan beweren gendergelijkheid te hebben bereikt. Ook ons (zogenaamde) vooruitstrevend Nederland niet. Verandering gaat niet alleen over grote krantenkoppen, juridische overwinningen en internationale overeenkomsten: de manier waarop we elke dag praten, denken en handelen kan een rimpeleffect opleveren dat iedereen ten goede komt.
Thema 2020: I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights
Vrouwen en meisjes worden nog steeds ondergewaardeerd; ze werken meer en verdienen minder en hebben minder keuzes; en ondergaan meerdere vormen van geweld thuis en op straat. Bovendien zie je dat in bepaalde landen er een aanzienlijke dreiging is van terugdraaiing van zwaarbevochten feministische rechten. Het jaar 2020 is het jaar voor wereldwijde actie voor gendergelijkheid en mensenrechten voor alle vrouwen en meisjes.
Nederlands Thema 2020: Vrijheid
Op internationale-vrouwendag.nl kun je alle informatie vinden over Internationale Vrouwendag; van de geschiedenis over Vrouwendag tot aan waarom het überhaupt gevierd wordt op 8 maart. Per provincie staat op de site vermeld wie, waar en wat organiseert op of rond 8 maart. En geloof me het zijn echt niet alleen maar vrouwenorganisaties die activiteiten organiseren. Kortingsactie en aanbiedingen vliegen je om de oren. Ik barst spontaan in zingen uit Ich bin so froh dass ich ‘n Mädchen bin.
Wereld Glaucoom Week
Tijdens de Wereld Glaucoom Week worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen in heel Nederland activiteiten georganiseerd, van oogdrukmetingen tot informatiebijeenkomsten, maar ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien. Ben alleen benieuwd of de activiteiten doorgaan in verband met het corona virus.
Wat is glaucoom?
In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten, dat klopt, maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.
Wat veroorzaakt de te hoge oogdruk?
De hoge druk kan worden veroorzaakt door ophoping van vocht in de oogbol maar kan ook door een aantasting van de gezichtszenuw worden veroorzaakt. De gezichtszenuw zorgt voor doorzending van beelden naar de hersenen, dus super belangrijk. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk blinde vlekken en zelfs totale blindheid veroorzaken. Een snelle diagnose is belangrijk omdat de oogzenuw in korte tijd blijvende schade kan oplopen.
Enkele voorbeelden van de risicofactoren:
Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2% glaucoom. Regelmatig laten controleren is belangrijk!
- hoge oogdruk
- erfelijkheid
- negroïde afkomst
- gebruik van bepaalde medicijnen
- hart- en vaatziekten
- dun hoornvlies
- lage bloeddruk
- oogzenuwafwijkingen
- hoge bijziendheid