Internationale Herdenkingsdag Slachtoffers WOII
In 2004 heeft de Algemene Vergadering van de VN 8 en 9 mei uitgeroepen tot een dag waarop een moment van herdenking en verzoening voor hen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog gepast is. Voluit heet deze dag: Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War, 8-9 May. (Dagen van herdenking en verzoening als eerbewijs aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog)
Natuurlijk erkent de VN dat de lidstaten hun eigen herdenkingsdagen hebben desondanks dat gegeven nodigt de VN alle lidstaten uit om jaarlijks op één of beide dagen op passende wijze hulde te brengen aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
V-day: Viering van de Duitse capitulatie
Op 8 mei 1945 capituleerde Duitsland na zes lange bloederige oorlogsjaren, die miljoenen mensen het leven kostten. V-dag staat ook bekend als Fête de la Victoire of Victory in Europe Day, afgekort VE-day. In de voormalige Oostbloklanden heet deze dag trouwens Dag van de Overwinning en wordt door het lokale tijdsverschil op 9 mei gevierd.
Wereld Eierstokkankerdag
Op initiatief van World Ovarian Cancer Coalition vond de eerste Wereld Eierstokkankerdag plaats in 2013. Waarom is deze werelddag voor eierstokkanker zo belangrijk? Elke vrouw loopt het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker, de meest fatale vorm van (gynaecologische) kanker. Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de vrouwen is erfelijkheid de oorzaak. Er zijn ook andere ziektes bekend die een erfelijke vorm van eierstokkanker (kunnen) veroorzaken. De meest voorkomende zijn:
- erfelijke borst-en eierstokkanker (in de familie komt ook borstkanker voor)
- het Lynch syndroom (voorheen HNPCC) (in de familie komt ook darmkanker voor)
Het verraderlijke bij eierstokkanker is dat er geen duidelijke klachten hebt, daarom wordt het vaak pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Bekende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, een dikke buik, misselijkheid en pijn in de buik. Door aan World Ovarian Cancer Day (WOCD) aandacht te schenken kan jij er voor zorgen dat er meer mensen in je omgeving zich bewust worden van de gevaren van eierstokkanker en hopelijk alert worden op de symptomen! Jouw stem maakt het verschil!
Internationale Dag van het Rode Kruis
Het Rode Kruis wordt sinds 1864 gebruikt als herkenningsteken voor goederen en personen die instaan voor de medische verzorging in conflictsituaties. Doordat niet alle landen het Rode Kruis of de Rode Halve Maan als embleem wilden gebruiken, om wat voor reden dan ook, is er altijd veel discussie geweest over de emblemen. Om uiteindelijk van de eeuwige discussies af te zijn is er in 2005 voor een nieuw, voor iedereen aanvaardbaar, embleem gekozen. Het werd het Rode Kristal, met dezelfde beschermde status als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Dus niet als vervanger van, maar als toegevoegde keus.
Internationale Thalassemie Dag
De Internationale Thalassemia Dag is een dag waarop wordt stilgestaan bij de moed en doorzettingsvermogen van alle patiënten met thalassemie en hun ouders. Vergeet de wetenschappers niet die met onvermoeibare toewijding en inzet streven naar een kwalitatief beter leven voor mensen met thalassemie. Het thema voor ITD2019 is: Universele toegang tot hoogwaardige thalassemia-gezondheidszorg: Bruggen bouwen met en voor patiënten.
Wat is thalassemie?
Bij iemand met thalassemie leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Dat wordt veroorzaakt door onvoldoende en afwijkend hemoglobine (ijzer-rijk eiwit in rode bloedcellen). Rode bloedcellen zijn zeer belangrijk voor het lichaam want zij vervoeren zuurstof naar alle delen in het lichaam en voeren kooldioxide af naar de longen, waar het wordt uitgeademd. Als in het bloed te weinig zuurstof en te veel kooldioxide zit, is dit slecht voor de andere organen in het lichaam. Die kunnen dan niet goed functioneren. Met alle gevolgen van dien.