Wereld Thalassemie Dag
Thalassemie is een erfelijke bloedziekte, dat houdt concreet in dat beide ouders thalassemie-dragers moeten zijn willen ze een kind met thalassemie krijgen. Volgens de erfelijkheidsleer loopt een kind 25% kans dat het met thalassemie geboren wordt als beide ouders thalassemie-dragers zijn, 25% kans dat het géén thalassemie krijgt en 50% kans dat ze drager worden. Thalassemie is zeldzaam, in Nederland zijn maar ongeveer 150 mensen die het hebben. Het maakt geen onderscheid qua gender, mannen en vrouwen lopen evenveel kans.
Wat is thalassemie?
Bij iemand met thalassemie leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Dat wordt veroorzaakt door onvoldoende en afwijkend hemoglobine (ijzer-rijk eiwit in rode bloedcellen). Rode bloedcellen zijn zeer belangrijk voor het lichaam want zij vervoeren zuurstof naar alle delen in het lichaam en voeren kooldioxide af naar de longen, waar het wordt uitgeademd. Als in het bloed te weinig zuurstof en te veel koolzuur zit, is dit slecht voor de andere organen in het lichaam. Die kunnen dan niet goed functioneren. Met alle gevolgen van dien.
Internationale Herdenkingsdag Slachtoffers WOII
De Algemene Vergadering van de VN heeft 8 en 9 mei uitgeroepen tot een dag waarop “een moment van herdenking en verzoening voor hen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog” gepast is. Voluit heet deze dag: Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War.
Natuurlijk erkent de VN dat de lidstaten hun eigen herdenkingsdagen hebben desondanks dat gegeven nodigt de VN alle lidstaten uit om jaarlijks op één of beide dagen op passende wijze hulde te brengen aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Dag van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan
Het Rode Kruis wordt sinds 1864 gebruikt als herkenningsteken voor goederen en personen die instaan voor de medische verzorging in conflictsituaties. Doordat niet alle landen het Rode Kruis of de Rode Halve Maan als embleem willen gebruiken, om wat voor reden dan ook, is er altijd veel discussie geweest over de emblemen. Om uiteindelijk van de eeuwige discussies af te zijn is er in 2005 voor een nieuw, voor iedereen aanvaardbaar, embleem gekozen. Het werd het Rode Kristal, met dezelfde beschermde status als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Dus niet als vervanger van, maar als toegevoegde keus.
Henry Dunant was de oprichter van het Rode Kruis. De Rode Halvemaan werd in 1876 voor het eerst gebruikt.