9 april – Palmpasen | Dag van de Finse taal | Internationale Dag van het Internet der Dingen

Palmpasen

Palmpasen (ook wel Palmzondag genoemd) valt op de laatste zondag van de vastenperiode en is de eerste dag van de Goede Week. Voor de niet christenen onder ons: de Goede Week is de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag, in deze week worden ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag gevierd. Palmpasen is ook de dag waarop herdacht wordt dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen reed en werd binnengehaald door een juichende menigte die met palmtakken zwaaide en “Hosanna” riep.

Palmpasenoptocht

Een van de tradities met Palmpasen is dat kinderen rondlopen met een palmpaasstok: een met palm of buxus versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Hoe maak je eigenlijk een goede palmpaasstok?

De korte versie: maak van twee houten latten of stokken een kruis en omwikkel die met gekleurd papier of lint. Versier het kruis met een palmtakje, haantje van brood, sinaasappel en met één of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit.

Nu maar hopen dat er bij in jou gemeente/wijk een Palmpasenoptocht wordt georganiseerd, zo niet dan ben je toch leuk aan het knutselen geweest. ;-P

Dag van de Finse taal

Op 9 april vieren de Finnen in en buiten Finland Mikael Agricola Dag, ook wel Dag van de Finse Taal genoemd. Mikael Agricola (ca. 1510 – 9 april 1557) wordt vaak de grondlegger genoemd van de Finse geschreven taal en was een van de meest prominente voorstanders van de Protestantse Reformatie in Zweeds Finland.

Het Fins en haar dialecten

In Finland zijn zeven (hoofd)dialecten te onderscheiden. Als je alles bij elkaar optelt wat op Wikipedia vermeld staat dan kom je op meer dan 30 verschillende dialecten uit. De eerste van de twee bekendste dialecten is het Lounaismurre (Zuidwestdialect), de tweede is het Stadin slangi dialect (Helsinki en omstreken). Het Lounaismurre, ook wel spreek-Fins genoemd, wordt in bijna heel Finland gesproken.

Internationale Dag van het Internet der Dingen

Mensen zijn online op het internet, maar ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat of koelkast die met elkaar kunnen communiceren. Het internet verbindt mensen, maar ook mensen met objecten. Daar komt de naam “Internet of Things” (IoT) vandaan, aka het internet der dingen. Een voorbeeld hiervan is het op afstand bedienen van je verwarming. “Internet of Things” (IoT) oftewel het internet der dingen. En daar schuilt ook meteen het grootste gevaar, het verlies van privacy en het online gevaar zonder dat jij er iets van merkt. Je wilt toch niet dat je thermostaat wordt gehackt?

Op 10 en 11 april vindt de 6e Rotterdamse editie van de International Internet of Things Days plaats. Twee dagen lang gaan docenten, studenten, ondernemers, beleidsmakers, experts en onderzoekers met het centrale thema “Wishful world, wishful thinking?” aan de gang.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.