9 februari – Dag van het Grote Verhaal | Safer Internet Day

Op 9 februari wordt voor de tweede keer de Dag van het Grote Verhaal georganiseerd. Het is een dag vol inspiratie voor freelance journalisten die zich willen wagen aan het maken van een groot verhaal.

Safer Internet Day

Vandaag is het Safer Internet Day, een internationale dag waarop in meer dan 100 landen veel aandacht wordt gegeven aan het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons met name onder kinderen en jongeren. Het thema van dit jaar is “Play your part for a better internet!”; draag je steentje bij voor een beter internet! Dit jaar wordt Safer Inter Day gebruikt om mensen te stimuleren om aardiger en respectvoller online met elkaar om te gaan.

Dus deel vandaag eens een positieve boodschap op social media en draag een steentje bij voor een beter internet in plaats van een plek waar je anoniem mensen voor rot kan schelden en pesten.

Cyberpesten en Grooming

Tegenwoordig gaan de kinderen op steeds jongere leeftijd online, gemiddeld in Europa op 7 jarige leeftijd. Één op de drie gaat online via de mobile telefoon, game consoles of andere mobile apparaten. Het grootste probleem is cyberpesten en grooming. Tenminste 20% van alle kinderen die actief zijn op internet worden geconfronteerd met intimiderende, hatelijke of beledigende berichten maar ook video’s via sociale netwerken zoals YouTube, WhatsApp, Twitter et cetera.

Cyberpesten

Cyberpesten komt het meeste voor bij jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud. Meisjes worden vaker slachtoffer van cyberpesten dan jongens. Via Facebook wordt bijna de helft slachtoffer van cyberpesten, WhatsApp is een goede tweede.

Grooming

We kennen allemaal de verhalen over grooming, de digitaal versie van de kinderlokker! Nu gaan (zielige) volwassenen online en doen zich voor als leeftijdsgenootjes en proberen dan het vertrouwen te winnen van het meisje of de jongen om vervolgens hem of haar over te halen zich via de webcam uit te kleden. Of nog erger, ergens afspreken en dan ze dwingen tot seks.

Gevaren

Het internet biedt vele goede dingen maar ook veel gevaren. Hoe kunnen we onze kinderen beschermen tegen cyberpesten en/of grooming? Een paar tips

  • zet op alle computers een internetbeveiligings familiepakket
  • bespreek de gevaren van het internet
  • lees over instellingen voor ouderlijke controle
  • regelmatig controleren van de mobile apparaten
  • eventueel ouderlijk toezicht tijdens internetten.

Op www.esafetykit.net of www.saferinternetday.nl  kun je als ouder én als kind volop nuttige informatie krijgen voor veilig internetten.

Meldknop.nl

In 2012 is de website Meldknop.nl gelanceerd. Een site waarop jongeren terecht kunnen voor informatie, tips, advies en hulp bij online problemen. Het mooie van deze site is dat jongeren direct op het goede spoor gezet worden hoe zij zelf problemen kunnen voorkomen en oplossen.
Als het dan toch is misgegaan kunnen ze er tevens terecht voor professionele hulp. Meldknop.nl is ook de plek waar je melding kan maken van vervelende ervaringen op het internet en is de plek waar je aangifte kunt doen.

Uiteindelijk hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat jong én oud veilig het internet op kunnen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.