Olympische Wapenstilstand
Al vanaf de eerste Olympische Spelen (van 776 voor Chr. tot 393 na Chr.) wordt de Olympische Wapenstilstand (ekecheiria) afgekondigd. Deze wapenstilstand begint zeven dagen voorafgaand aan de openingsceremonie en eindigde op de zevende dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Dit werd gedaan zodat de atleten, kunstenaars en hun families maar ook pelgrims veilig naar de Olympische Spelen konden reizen en ook de tijd kregen om weer veilig huiswaarts te keren. De ekecheiria (wapenstilstand) vormde de hoeksteen van de klassieke Olympische Spelen.
Baron Pierre de Coubertin
In 1896 werd de Olympische gedachte door de Franse baron Pierre de Coubertin nieuw leven ingeblazen, et voila de moderne Olympische Spelen waren ontstaan, De moderne spelen zijn opgezet om sport te stimuleren en landen te leren sportief met elkaar om te gaan. Alleen werd de Olympische Wapenstilstand vergeten.
In 1993 besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het oude concept van de Olympische Wapenstilstand nieuw leven in te blazen. Sinds de winterspelen in Lillehammer (Noorwegen) in 1994 wordt tweejaarlijks een plechtige oproep (solemn appeal) gedaan om zeven dagen voor de openingsceremonie tot zeven dagen na de sluitingsceremonie de Olympische Wapenstilstand in acht te nemen.
Pyeongchang 2018
In verband met de naleving van de Olympische Wapenstilstand laat op 26 januari 2018 de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN zijn plechtige beroep (solemn appeal) horen.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 13 november 2017 een resolutie aangenomen waarin bij de lidstaten er wordt op aangedrongen om gedurende de periode vanaf de zevende dag vóór de start van 23e Olympische Winterspelen tot de zevende dag na de sluitingsceremonie van de 12e Paralympische Winterspelen de Olympische Wapenstilstand in acht te nemen.
“De Spelen zijn een middel om vrede, wederzijds begrip en goede wil tussen naties en volkeren te bevorderen. Doelen die ook deel uitmaken van de fundamentele waarden van de Verenigde Naties”, aldus Miroslav Lajčák, voorzitter van de 72e zitting van de Algemene Vergadering van de VN.
Wereld Kiespijndag!
Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp zie ik dat het op 9 februari Wereld Kiespijndag is. Op het moment dat ik het woord “kiespijndag” alleen al lees trekt heel mijn mond samen en gaan spontaan alle tanden zeer doen. Kan het erger?
Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook “maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen” kunnen noemen maar dat klinkt lang niet zo catchy als “kiespijndag”, toch?
Gevolgen slechte mondverzorging
De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.